ollisaarinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Yhteisövero

Kuinka paljon osinkoverotusta on syytä kiristää?

Moni puolue lupasi kiristää pörssin ulkopuolisten yhtiöiden alennettua osinkoverotusta. Miten paljon kiristysvaraa käytännössä löytyy?

Ensin on syytä pohtia, miksi alennettu osingon verotus on otettu käyttöön. Yksinkertainen syy on, että osinkotulo on kaksinkertaisesti verotettua. Ensin yhtiö maksaa voitostaan yhteisöveron ja tämän jälkeen osinkoa verotetaan omistajan tulona. Kokonaisveroaste on laskettava molemmat verot huomioiden.

Fundeerataanpas hetki

On verokeskustelujen aika ja teemaan kuuluen Nalle oli kutsuttu eiliseen A-studioon saarnaamaan jo kovin tutuksi tullutta evankeliumiaan.

Vaikka kuinka iloisena maksetaan veroja, niin täytyy muistaa, että on yrityksiä, jotka eivät osakeyhtiölain perusteella saa maksaa iloisesti veroja, vaan niiden pitää fundeerata toimintaansa niin, että eivät maksa turhia kustannuksia omistajiensa varoilla. Tää tarkoittaa sitä, että verot ovat pahasta. Täällä ei investoida eikä tehdä niin paljon työtä.”

Sonera enää Telia Companyn Suomen myyntikonttori

On ollut surullista nähdä Soneran taival innovatiivisesta ja uutta tuottavasta yrityksestä Telia Companyn talutusnuorassa olevaksi myyntikonttoriksi. Tuottaahan se osan palveluistaan Suomessa, mutta niitäkin on siirretty jo Ruotsiin. Viime vuoden lopussa uutisoitiin uuden Soneran toimitusjohtajankin tulevan Norjasta ja Telia Companyn johtoryhmässäkin on enää ainoastaan yksi suomalainen, suomenruotsalainen Robert Andersson.

Trump laskisi yritysveron 35 prosentista 15 prosenttiin?

Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajan Donald Trumpin vaaliohjelma sisältää monia lupauksia veronalennuksista. Yhteisöveron (yritysvero; business tax, corporate tax) osalta päälupauksena on sen alentaminen nykyisestä 35 prosentista 15 prosenttiin. Tähän päästäisiin tukkimalla nykyisen järjestelmän porsaanreikiä (loopholes).

Nykyjärjestelmän ongelmat

Verojärjestelmän täysremontti

Nykyinen verojärjestelmä on monimutkainen ja syrjivä pieniä yrityksiä kohtaan. Yritykset maksavat yhteisöveron lisäksi listan muita veroja kuten arvonlisäveroa ja työnantajamaksuja. Näihin veroihin liittyy niin työntekijöiden tulotasoon kuin yrityksen tulokseen perustuvia verotaakan muutoksia. Esimerkiksi yhteisöveron perusteena käytettyä yrityksen tulosta voidaan manipuloida yrityksen sisäisillä lainamenetettelyillä ja näin minimoida verotaakkaa.  Tämä kuitenkaan ei ole mahdollista pienille yrityksille, joilla ei ole tytäryhtiöitä muualla maailmalla.

Mutka laillisen veronkierron matkaan?

Pääministeri Juha Sipilä on ilmoittanut, että ministeriö ryhtyy selvittämään Carunan ja Elenian kaltaisen veronkierron estämistä. Tämä on hyvä aloite. Keinoja on varmasti monia. Tässä kirjoituksessa ehdotan yhtä:

Ei enää perusteettomia etuja ylikansallisille firmoille

Viime vuosina on puhuttu paljon siitä, minkä verran firmojen tulisi maksaa veroja Suomen valtiolle. Yhteisöveroa laskettiin hiljattain 20 prosenttiin, mutta tosiasia on, että isoimmat kansainväliset ylikansalliset yritykset eivät maksa käytännössä maahamme mitään veroja. Verosuunnittelulla ne pystyvät siirtämään voittonsa muihin maihin.

Luova tuho alkaa vihdoinkin toimia?

Tilastokeskus julkaisi eilen tietoja palveluiden viennin kehityksestä. Kehitys on oikeansuuntainen, koska palveluviennin ylijäämä on kasvanut viime vuodesta. Tilastoinnissa palveluiksi lasketaan mm. informaatiopalvelut, kulttuuri- ja virkistyspalvelut, liike-elämän palvelut, tietotekniikkapalvelut sekä tutkimus- ja kehittämistoiminta.

 

Suomi-neito pulassa: lääke ei purrutkaan

Kuinka monta kertaa oletkaan kuullut sanottavan, kuinka Suomi ei korkean verotuksen, työn tuottavuuden ja työn hinnan vuoksi ole kovinkaan houkutteleva kohde ulkomaisille investoijille. Suomesta on tullut karu ja lohduton maa, jolla ei ole lainkaan tulevaisuutta. Meidän suomalaisten tulisi kuulemma antaa enemmän, pyytää vähemmän ja laskea tuntuvasti työvoimakustannuksia. 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä