ollisaarinen

Ostaisitko oman työeläketurvasi?

Eläketurvakeskus teettää vuosittain Eläkebarometrin, missä kysytään ihmisten mielipiteitä ansioeläkkeistä.

Kysytään esimerkiksi 

Kuinka hyvin sanoisitte tuntevanne eläketurvaa?

Tähän 13 % sanoo tuntevansa hyvin ja yhteensä 44 % hyvin tai melko hyvin. Asiaa ei kuitenkaan testata asiakysymyksin joten hyvin tunteminen jää luottamuksen varaan. Sen sijaan jatkokysymykset tehdään myös niille, jotka eivät ole varmoja eläketuntemuksensa tasosta.

Puuttumatta muuten yksityiskohtiin (Tulokset löytyvät Kantar TNS Oy:n sivuilta) panin merkille, että yrittäjien kannat ovat usein muista poikkeavia. Erityinen poikkeama oli kysymykseen ...tilanteessa, jossa eläkejärjestelmää pitäisi rahoituksen vuoksi muuttaa: nostetaan työikäisten ja työnantajien maksamia eläkemaksuja. Yrittäjät eivät ole valmiita korottamaan maksua päinvastoin kuin enemmistö muista. Varsinkin eläkeläiset ovat valmiita maksujen korotuksiin, eihän asia enää heitä itseään koske.

Yrittäjät tuntevat eläkejärjestelmän konkreettisesti koska joutuvat tilittämään koko eläkemaksun ja samalla pohtimaan, mille yrittäjätulon tasolle maksu asetetaan. Maksu ei sinänsä juuri eroa palkansaajan maksusta, mutta palkansaaja ei välttämättä huomaa ns. työnantajamaksun suuruutta.

Jos Eläketurvakeskus tahtoisi ihan oikeasti tietää, kannattavatko kansalaiset nykyistä työeläkejärjestelmää, tulisi kysymys asettaa seuraavasti:

Oletko valmis maksamaan kuukausittain summan, joka vastaa neljännestä bruttopalkastasi, vakuutukseen, johon ei liity säästösummaa?

Lisäselitteenä tulee kertoa, että 4000 euroa kuukaudessa ansaitsevan työn tuotosta kuluu 1000 euroa kuussa vakuutukseen, josta ei jää jälkeläisille mitään perintöä, ja josta ei itsekään hyödy ellei ehdi eläkkeelle.

Aika monen omassa asunnossa asuvan asuntolainamaksu jää alle tuon tonnin, jonka nyt tilittää eläkejärjestelmään ehkä siten, ettei siitä ole hyötyä itselle tai lähimmille.

Lisäselitteenä tulee myös kertoa, että jos palkkasi on 2000 euroa kuussa, menee sen perusteella eläkemaksua 500 euroa kuussa eikä tästä kertyvä nettoeläke ole juuri sen parempi, minkä saisi takuueläkkeenä ja eläkeläisen asumistukena muutenkin.

Uskoisin, että harva ostaisi tuollaisen vakuutuksen vapaaehtoisesti pankista, vaikka saisikin sen ilman pankin kohtuuttomia kuluja.

Ehkä lakisääteisen eläkejärjestelmän perustehtävä olisi huolehtia perustoimeentulosta Kelan kautta ja kannustaa pitkäaikaissäästämiseen verohelpotuksin. Onko meidän pakotettava kansalaiset kalliiseen eläkemuottiin, jonka hedelmät jakautuvat yhtä epätasaisesti kuin jäljellä oleva elinaikakin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset