ollisaarinen

SDP SAK:n poliittisena siipenä

Iltalehdessä Mika Koskinen kirjoittaa mielenkiintoisesti, miten SAK on tukenut sosialidemokraattien ja vasemmistoliiton vaalityötä Vapaiden valtakunta -nimisen organisaation kautta huomattavilla summilla ja kuvaa Sdp:tä ay-liikkeen  poliittiseksi siiveksi.

Törmäsin samaan ilmiöön vuosituhannen alussa, kun tyttäreni auttoi kaveriaan vaalimainosten jaossa. Oli uskomaton tuuri, että oli kysymys sitten kuntavaaleista, eduskuntavaaleista tai presidentinvaaleista, lasten jakamien mainosten ehdokkaat menivät aina läpi. Asia selkeni, kun kuulin, että tyttäreni kaverin äiti oli töissä Hakaniemen ay-palatsissa. Sieltä oli ilmeisesti annettu "väelle" talkoovelvoite, joka tässä tapauksessa delegoitui viattomille lapsille.

Luvalla sanoen sdp:n kansanedustajat ovat hieman harmaata sakkia. Kuka mene vaaleissa läpi ja kuka ei, riippuu  siitä, ketä "väki" tukee. Ja nimenomaan ay-väki. Vain joku Erkki Tuomiojan kaltainen voi olettaa tulevansa valituksi ilman Elannonkin vaaliavustusta.

Kansanedustajat ovat tietoisia ay-liikkeen tuen tärkeydestä ja edistävät ay-liikkeen tavoitteita. Tämä on johtanut käytännössä taantumukseen, missä palkkarakenne ja tasa-arvo määritellään etujärjestöissä. Siellä rahat jaetaan ensin ja sitten siirrytään tasa-arvo yms. -kysymyksiin laadullisella tasolla.

Meille on luvassa taantumushallitus SAK:n ja MTK:n johdolla. Tämä hallitus jakaa rahaa sellutehtaisiin ja tunnin juniin. Entinen kansliapäällikkö Erkki Virtanen kysyi eilisessä A-Talkissa että kuinka paljon hyödymme siitä, että kävisimme Turussa töissä? Hyvä kysymys. Semminkin kun hintalappu on miljardeja.

Sata miljoonaa Otaniemen kvantti- ja materiaalifyysikoille avaisi meille mahdollisuuden moneen uuteen Nokiaan.

Miljardi rataan antaa meille muutaman minuutin nopeampia junia sinne mihin olisi jo muutenkin tarpeeksi kapasiteettia.

Vapaiden valtakunta on jonkin sortin nuorisojärjestö, jonka viestintätoimintaa on ilmeisesti tuettu väen keräämillä ay-maksuilla joten kyse ei ole lapsityövoiman riistosta kuten tyttäreni tapauksessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Semmottista se oikeutenmukasuus on. Verovapaana on varaa. Solitaarisuus säilyttää ay-jäsenmaksut verovähennyskelpoisina.
Totellista temokratiaa. Kehitysapua on lisättävä.
Mutku Halla-aho. Huhtasaari plagioi.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

On se hirveää, että SAK sorkkii hallitusneuvotteluja. EK juoksutti viime hallitusta mielin määrin. Ja yritystukien tarpeellisuutta selvitelleessä työryhmässä oli tuensaajat jäseninä. Miten se tällä viisiin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

SAK:n ulkoparlamentaristista vaikuttamista hallituksen muodostukseen ja vaalirahoitukseen, kuin muutoinkaan puuttumista parlamentaristiseen edustukselliseen demokratiaan ei katsottaisi muissa maissa kovin hyvällä.

Suomessa vieläpä sitten verovapauksin !

Suomessa myös media taitaa olla SAK:n pauloissa. Reilu vuosi sitten Senaatintorilla oli SAK:n agitoima mielenilmaus, jossa mm. YLE:n mukaan oli kymmenentuhatta osallistujaa. Itse väittäisin puolen hehtaarin torilla olleen kuvien perusteella vain parisetuhatta ihmistä.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

"SAK:n ulkoparlamentaristista vaikuttamista hallituksen muodostukseen ja vaalirahoitukseen, kuin muutoinkaan puuttumista parlamentaristiseen edustukselliseen demokratiaan ei katsottaisi muissa maissa kovin hyvällä.

Suomessa vieläpä sitten verovapauksin !"

Kummasti tahtoo unohtua se että myös työnantajajärjestöt EK ja SY ja "maajussien" etujärjestö MTK vaikuttavat/yrittävät vaikuttaa ihan samalla lailla kuin SAK. Ja samanlaisin verovapauksin.

"Suomessa myös media taitaa olla SAK:n pauloissa. Reilu vuosi sitten Senaatintorilla oli SAK:n agitoima mielenilmaus, jossa mm. YLE:n mukaan oli kymmenentuhatta osallistujaa. Itse väittäisin puolen hehtaarin torilla olleen kuvien perusteella vain parisetuhatta ihmistä."

Yle uutisoi tuoreeltaan että poliisin arvion mukaan paikalla oli enimmillään 7000-8000 ihmistä: https://yle.fi/uutiset/3-10055205 Olet tainnut nähdä unta?

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Taisivat olla eläkeläisaktivisteja, joille ay-liike kustansi ilmaisen onnikkamatkan pääkaupunkiin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jotenkin tyttäresi kaverin äitin töiden delegointi päätyi SAK:n syyksi.

Tiesitkö,että kun kuolee niin se ei harmita kuollutta vaan niitä jotka ovat elossa. Tämä sama pätee tyhmyyden saralla.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tunninjuna-hankkeen laittoi liikkeelle jo edellinen Sipilän hallitus ja hankkeen järkevyydestä pidemmällä aikajänteellä eduskuntapuolueet olivat varsin yksimielisiä. Ja ei SAK ole synönyymi ay-liikeelle esim. kokoomusjohtoinen Akavalainen OAJ on liitto joka varsin voimakkaasti puuttuu eduskuntatyöhön ja toteutettavaan hallituspolitiikkaan.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Siis tuo tunnin juna Turkuun on eri muodoissaan ollut ihan ikuisuushanke, jota suunniteltiin jo 70-luvulla.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Vanha tarina Tarja Halosen pressavaalien ajalta. Ay-liikkeen piiritoimistossa työskennellyt immeinen kertoi että heidän liittonsa konttori oli käytännössä Tarjan vaalitupa parisen viikkoa ennen vaaleja. Kopiokoneet jauhoi tuhansia mainoksia, palkattu henkilökunta teki kellon ympäri vaalityötä ja tilat, puhelimet oli vain ja ainoastaan vaaliorganisaation käytössä ja palkatut työntekijät johtivat toimintaa.
Vaalien jälkeen ko ihminen sanoi että omaatuntoa kolkutti koska vaslirahailmoituksissa heidän osastonsa ei ilmoittanut yhtään tukirahaa antaneensa Tarja Halosen vaalikampanjan.
Tietenkin ajat oli erot ja nyt vapaiden valtakunta...
Mutta vieläkö liittojen työntekijät tekee ilmoittamatonta työtä..

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Tarja Halonen oli ensimmäisissä vaaleissaan gallupeissa selvästi jäljessä vielä hieman ennen vaaleja. Sitten "väen" tuki mobilisoitiin siten, että äänet juuri ja juuri riittivät. Muistan, että SAK:laisen työpaikkani seinällä oli kehoitus liittyä jäseneksi ja perässä oli lista eduista. Lisäsin omalla kynälläni: Saa rahoittaa Halosen presidentinvaalikampanjaa.

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Ongelma ei koske yksinomaan SAK:ta. MTK:n suhde kepuun on ehkä vielä kiinteämpi jos mahdollista. Kokoomuksen yhteydet elinkeinoelämään ovat selvät mutta eivät samalla tavalla yhteen suuntaan tukahduttavia kuin SAK:n ja MTK:n. Perussuomalaisten yhteys Venäjään on toistaiseksi spekulatiivinen.

Tällä tukahduttavuudella tarkoitan, että lainsäädäntötyötä ei voi tehdä ilman etujärjestöjen hyväksyntää. Voidaanko kuvitella, että sdp loisi uuden hyvinvointivaltion mallin ilman liittojen siunausta? Voisiko keskusta tehdä koskaan mitään vastoin metsänomistajain etua? Kimmo Tiilikainen teki jonkun "väärän" nimityksen ympäristöminiteriöön ja tuli grillatuksi koko eduskuntaryhmän isäntäväen joukolla. Sen jälkeen Tiilikainen olikin koko lailla kilttiä poikaa.

Tämä on syvällä ajattelussa. Kun Mauri Pekkarinen moitti radiossa Etlan tutkimusjohtaja Mika Malirannan näkemyksiä yritystukien poistamiseksi hän ihmetteli, miten elinkeinoelämän edustaja voi vastustaa tukia. Toisin sanoen kunkin olisi otettava taustajärjestönsä kanta. Professori Maliranta sattuu olevan riippumaton akateeminen ajattelija, joka ehkä pohtii enemmän isänmaan kuin äitimaan etua.

Voiko sdp:n eduskuntaryhmässä syntyä luovaa ajattelua, jos tietää, että uudelleenvalinta on kiinni liittojen tuesta? Perinteisesti sdp on ajanut meille kaikille tärkeitä asioita yleisestä äänioikeudesta terveyskeskuksiin ja peruskouluun. Jotenkin kylmää, jos ay-juristit viime kädessä pitelevät naruista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset