ollisaarinen

Kuinka paljon osinkoverotusta on syytä kiristää?

Moni puolue lupasi kiristää pörssin ulkopuolisten yhtiöiden alennettua osinkoverotusta. Miten paljon kiristysvaraa käytännössä löytyy?

Ensin on syytä pohtia, miksi alennettu osingon verotus on otettu käyttöön. Yksinkertainen syy on, että osinkotulo on kaksinkertaisesti verotettua. Ensin yhtiö maksaa voitostaan yhteisöveron ja tämän jälkeen osinkoa verotetaan omistajan tulona. Kokonaisveroaste on laskettava molemmat verot huomioiden.

Jos osingosta perittäisiin täysi pääomavero, joka on nyt alimmillaan 30 %, tulee kokonaisveroasteeksi 20 % + 30 % x 0,80 = 44 % (yhteisövero + pääomavero jaetusta voitosta).

Moni yrittäjä pitää tällaistä veroastetta kokolailla mahdottomana semminkin kun on tulon omalla riskillä ansainnut ja sitten verotetaan enemmän kun vähäriskisimpiä pääomatuloja. 

Osinkoverotuksen huojennus onkin otettu käyttöön juuri siksi, että yrittäjä kokee kaksinkertaisen verotuksen nahoissaan konkreettisesti.

Pörssiyhtiön omistaja on ikäänkuin etäännytetty yhtiöstään joten häntä on ollut helpompi verottaa roimasti. Tässä on kuitenkin vaarana, että osingot nautitaan keinotekoisten rakennelmien kautta tai että suoria sijoituksia yhtiöihin vältellään ilman asiallista syytä. Pörssiosingoissa on toki pieni lievennys, mutta kokonaisveroaste on vähintään runsas 40 %.

Jos poliittinen lupaus osinkoverotuksen korottamiseksi  on pidettävä, olisi asiassa oltava maltillinen jottei jouduta pörssiosinkojen verotuksen tasolle. Lähtökohdaksi olisi pikemminkin otettava yleisen pääomaveron taso.

Nykyisten säädösten mukaan on mahdollista tietyin edellytyksin jakaa 150 000 euron osinko välittömällä 8 %:n osinkoverolla. Jotta näin voidaan tehdä on yhtiö jo maksanut 37 500 euroa yhteisöveroa. Kokonaisveroasteeksi tulee 26,4 %. Jos verotusta kiristetään yleisen pääomaveron minimitasolle tulisi välittömäksi osinkoveroprosentiksi 12,5 %. Tästä ei valtiontalous järin hyödy mutta suurempi korotus pörssiyhtiöiden veron tasalle todennäköisesti alentaisi maksettavia osinkoja ja ehkä myös näytettyä voittoa ja yhteisöverokertymää.

Ikävä kyllä pörssin ulkopuolisten yhtiöiden osinkoverotustuksen korotusvaade osoittautuu siis pääosin paperitiikeriksi.

Kun vertaa pääomatulojen veroasteita ansiotulon verotukseen, ei jälkimmäisissä saa lukea mukaan ansiosidonnaisia maksuja sillä pääomatulo ei oikeuta ansiosidonnaisiin etuihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

Lähtökohtaisesti ajattelen, että kaikenlaisen yritystoimintaan ja sijoittamiseen liittyvän omistamisen pitäisi olla erittäin maltillisesti verotettua. Mielestäni Viron -malli sopisi Suomeen hyvin. Kaikki, mikä kannustaa omistamaan, sijoittamaan ja yrittämään, on koko kansakunnan etu ja sitä myötä lisää taloudellista puskuria ja työllisyyttä kauttaaltaan.

Sijoittamista, yrittämistä ja ylipäätään liiketoimintaa ja talousosaamista pitäisi alkaa opettamaan jo esikoulussa.

Tämä olisi parasta vastalääketä vasemmistolaisia voimia vastaan, kun turhat luulot ja uskomukset korvautuisivat tietämyksellä. Nykyajassa vouhotetaan liiaksi tunteella kuin sillä, että aidosti tiedettäisiin taloudesta hölkäsen pöläystä.

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Viro ottaa Suomea kiinni hyvää vauhtia ja selkeä verotus voi olla tähän yksi syy. Yritysverotuksen tulisi olla kohtuullista, yksinkertaista, neutraalia ja kattavaa, siten ettei yrittäjän ylipäätään tarvitsisi ajatella sitä tai edes palkata asiantuntijaa verotustaan hoitamaan. Yhteisöveron tulisi olla järkevässä suhteessa ansiotulon verotukseen. Tätä on meillä poliittiseti vaikea mitata, kun palkansaajan ansiosidonaiset maksut luetaan tuloveroiksi vaikka ne ovat pikemminkin vakuutussäästöä niiltä osin kun eivät kata perusturvaa.

Olen samaa mieltä, että sijoittamisen ja yrittämisen verotuksen tulee olla maltillista mutta tämän hintana tulee olla kattavuus: ei porsaanreikiä eikä poliittista vero-ohjausta.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"Ensin yhtiö maksaa voitostaan yhteisöveron ja tämän jälkeen osinkoa verotetaan omistajan tulona. Kokonaisveroaste on laskettava molemmat verot huomioiden.

Jos osingosta perittäisiin täysi pääomavero, joka on nyt alimmillaan 30 %, tulee kokonaisveroasteeksi 20 % + 30 % x 0,80 = 44 % (yhteisövero + pääomavero jaetusta voitosta)."

Yleensä tähän kohtaan saamme yritystoiminnasta täysin ulkona olevan älynjättiläisen vastauksen : yritys on oma "yksikkönsä" , jonka verottamisella ei ole mitään tekemistä yrittäjän kanssa.

" Tervetuloa yrittäjäksi ja käytännössä toteamaan tuo kuviteltu ero yrittäjän ja yrityksen välillä", on ollut vastaukseni tuohon.

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Tästä asiasta toivoisin käytännön taloustieteen edustajien esiintuloja. Juristit voivat kutoa haluamiaan verkkoja mutta jos pitäisi paikkansa, ettei osakas efektiivisesti maksa yhtiönsä veroja vaikka juridisesti yhtiö ne maksaakin niin sittenhän osakas ei köyhtyisi lainkaan vaikka yhtiö maksaisi verona koko pääomansa.

Käyttäjän juholeppanen kuva
Juho Leppanen

Miksi veroja pitäisi kiristää? Halutaanko eroon kotimaisesta pääomasta ja omistuksesta?

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Verotuksen kiristämisen vaade esitettiin monessa vaalikampanjassa siten, että viitattiin pörssin ulkopuolisten yhtiöiden osittain helpotettuun osinkoveroon. Ongelma on, että tässä yhteydessä puhutaan jostain 8 %:n verosta huomioimatta kaksinkertaista verotusta. Poliittiset lupaukset tapaavat usein osin toteutuakin vaikka toisin uskotaan ja oletan hallitusohjelmaan helposti pujahtavan tahdon osinkoverotuksen kiristämisestä.

Nykyinen pääomatulovero 30-34 % on sen verran korkea, ettei oleellista kiristämisen varaa ole eikä oikeudenmukaisuuskaan tätä edellytä, koska vain harvan palkansaajan kokonaisveroaste ilman ansiosidonnaisia maksuja on tätä luokkaa.

Missään nimessä yrittäjän osinkoja ei pidä efektiivisesti verottaa yleistä pääomatuloveroa kireämmin sillä vireä ja optimistinen yrittäjyys on vähintään passiivisen sijoitustoiminnan veroinen talouden perustana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset