ollisaarinen

Juha Sipilä kaatui keskustan maakunta-ahneuteen

Tänään Ylen uutisissa sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila kertoo soten toteuttamisen kiireellisestä tarpeesta ja muistuttaa, että alunperin asiantuntijaryhmä esitti vuonna 2015 sopivaksi sotealuiden määräksi 5-12 ja että arvio pätee edelleen. Samalla Varhila muistuttaa, että jostain syystä työterveys on jätetty soten ulkopuolelle. Työterveydessä työskentelee nyt noin 2000 lääkäriä terveitä hoitamassa.

Itse oletan, että Juha Sipilä osaa laskea virtapiirin oikein vaikka unissaan ja huomaa, milloin vastukset ovat sarjassa ja milloin rinnan. Nyt 5-12 alueen rinnalla oli 18 keskustan hellimää eriparista maakuntaliittoa joita ei-keskustalaisella Uudellamaalla tarvitaan vain yksi ja keskustalaisella Pohjanmaalla monta. Keskustan piirilevyn kytkentäkaavio pakotti valitsemaan 18 eriparisen maakuntaliiton joukon järjestämään soten lisäksi kaikki muutkin alueelliset asiat.

Sipilän päätös provosoi kokoomuksen aiottua raskaamman yksityisen sotevaihtoehdon kannalle. Tämä vaihtoehto oli ilmeisesti yhtä järkevä kuin keskustan 18 maakuntaa. Näiden dynamiittipötköjen rinnankytkentä johti katastrofiin. Mutta vain Sipilä kärsi poliittisesti, koska hän petti maakuntain miehet ja moni maakuntavirkaura ja jakolautakunta jäi vain haaveeksi.

Sipilä sai paljon aikaan metsänomistajain hyväksi ja hänen aikanaan Luke muuttui lopullisesti Mtk:n äänitorveksi mutta kepun maakunta-ahneus ei saanut täyttymystään ja Juha sai mennä vaikka onnistui oikaisemaan vuorineuvosten liittosopimuskiimankin seuraukset.

Aiemmassa postauksessani esitin oman eduskuntani Ylen vaalikoneen kokoamana. Eduskuntani edustaa sellaista objektiivisen edistyksellisyyden keskittymää, että pankaa paremmaksi. Eduskunnassani on vain kaksi demaria ja neljä kepulaista. Tuohon piraattivihreään maailmaan mahtuu myös vassareita, kokkareita, liberaaleja ja ruotsalaisen kansanpuolueen edistyssiipeä mutta ei persuja tai kommunisteja.

Vaalien jälkeen heräsimme kuitenkin maailmaan, jota hallitsee Antti Rinteen työterveydessä koulittu olemus uhkuen kuntasotea ja palkansaajain suojelua ja muita hyvinvoinnin lakisääteisiä edunsaajaryhmiä ja jota kokoomuksen soteneuvottelija Petteri Orpo arvostelukykyisesti varjostaa pienellä raolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minun mielestäni tulevan eduskunnan pitäisi tehdä kaksi järkevää päätöstä.

Eduskunnan pitäisi valita virkamiespääministeri, kokoamaan virkamieshallituksen, jonka tehtäväksi annettaisiin tehdä hyvä sote ja myös saattaa Suomi kuntoon.

Sen jälkeen kun tämä päätös on tehty, eduskunta voisi hajoittaa itsensä ja lähteä täysipalkkaiselle lomalle ja virkamieshallitukselle annettaisiin määräys valite kansanedustajien tuoleile, kansanedustajien tehtäviä hoitamaan, virkamieshallituksen päätöksiä nappia painamalla hyväksymään ja valiokuntiin lakeja valmistelemaan, siihen hommaan päteviä ja sopivia henkilöitä.

Nämä virkamieshallituksen valitsemat kansanedustajat voisivat tietenkin olla myös kansan valitsemia, jos ne vain muuten on päteviä ja sopivia.

Näillä eväillä sitten mentäisiin seuraaviin vaaleihin asti, jolloin kansa taas saisi päättää.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Miten ihmeessä voitaisiin tehdä viiden alueen sote, kun Helsinki joka tapauksessa vaatii ihan ikioman ratkaisunsa. Eli olisiko se 5-12 + 1 -malli?

Itse en kyllä näe mitenkään vaarallisena 18 maakunnan (plus Helsinki) mallia, mutta 12 alkaa olla kyllä ihan alarajalla.

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Tuon asiantuntija-arvion mukaan 12 on maksimi. Oletan että arvio perustuu soten toiminnallisiin tarpeisiin. Viiden alueen mallissakin olisi tarpeen mukainen alarakenne. Ongelmahan syntyy poliittisten päättäjien tahdosta määrätä alueittaisen terveydenhoidon tuottamisesta mikä on johtanut kaavailuihin maakunnallisesta verotusoikeudesta mikä valitettavasti näkyy kuuluvan myös demarien sotealuemalleihin.

Erityissairaanhoito toimii jo omalakisesti ja kaikkia yhtäläisesti kohteleva terveysasemakonseptikin olisi monistettavissa samanlaisena koko maahan ilman maakunta-aatteen kosketusta. Kansalaisten yhdenvertaisuus edellyttää valtion rahoituksen ja yhteneväiset käytänteet. Englannissa valtion NHS hoitaa noin 50 miljoonan terveydenhoidon yhdellä sotealueella. Voisivathan maakuntaliitot perustaa terveysneuvontaneuvoston siten, että vaikka Pohjanmaalle saataisiin kaksivooninkiset terveyskeskukset.

Sipilän ongelma oli, että hän on sittenkin enemmän keskustapolitiikko kuin insinööri. Yhdenkään insinöörin päähän ei mahdu nykyisten maakuntaliittojen mukainen maakuntamalli. Ehkä kävi niin, että saadakseen muille tavoitteilleen omien tuen Sipilä piti kiinni maakunnista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset