ollisaarinen

Jussi Saramo liioittelee verotuksen epäoikeudenmukaisuutta väkivaltaisesti

Erityisesti vassaripiireissä katsotaan machiavellimäisesti oikeutetuksi puhua muunneltua totuutta, kunhan se tapahtuu "kansan" parhaaksi. Rajansa kuitenkin kaikella. Vasemmistoliiton Jussi Saramo väänsi Ylen Ykkösaamussa tänään samassa virkkeessä verotusta virheellisesti kahteen suuntaan avaten "epäoikeudenmukaisuuden" aukkoa maksimaalisen väkivaltaisesti.

Ensinnäkin Saramo aivan oikein totesi, että listaamattomien yritysten omistajia hellitään alhaisella 8 %:n osinkoverolla aina 150 000 euron osinkoihin asti. Samalla hän unohti mainita, että osingot maksetaan yrityksen verotetusta voitosta, jolloin omistaja on jo yhtiövarallisuudestaan maksanut 20 prosentin yhteisöveron.  Kun kaksinkertainen verotus lasketaan huojennetun osingon mukaan, tulee veroprosentiksi 26,4 % (20 + 0,08x80).

Toiseksi Saramo vertasi 8 %:n osinkotuloa suurituloisen 150 000 euroa vuodessa ansaitsevan palkansaajan veroasteeseen (48 %) , johon hän luki myös ansiosidonnaiset maksut. Tämä on virheellinen vertailu, sillä osinkotulo ei oikeuta ansiosidonnaisiin etuuksiin. On siis verrattava sellaiseen veroasteeseen, joka sisältää vain verot valtiolle ja kunnalle. Näin poikkeuksellisen korkea ansiotulo tuottaa veroasteeksi noin 40 %, mutta tuon alhaiseksi väitetyn huojennetun osinkoveron tosiasiallinen veroaste 26,4 % saavutetaan vasta noin 60 000 euron vuosituloilla, joten valtaosa vasemmistoliiton äänestäjäkunnan palkansaajista maksaa vähemmän veroa kuin Saramon esimerkin mukainen paha ketkukapitalisti. Pörssiyhtiöiden osingon veroaste puolestaan ylittää 40 %.

Saramo siis sekä antoi liian matalan kuvan osingonsaajan veroasteesta, että liioitteli palkansaajan veroastetta. Verotuksessamme on paljon kehittämistä, mutta virheellisin tiedoin muutoksetkin ovat helposti vääriä ja jopa vääränsuuntaisia.

Kerrataan vielä:

A. Osinkojen kaksinkertainen verotus on totta, minkä kuka tahansa käytännön taloustieteilijä voi vahvistaa. Vain joku juristi tai taloussosiologi voivat olla eri mieltä.

B. Kun ansiotuloja verrataan pääomatuloihin tai eläkkeisiin, veroasteeseen on luettava ainoastaan aidot verot kunnalle ja valtiolle ilman ansiosidonnaisia maksuja, sillä pääomatulo ja eläke eivät oikeuta ansiosidonnaisiin etuuksiin. Tarkkaan ottaen ansiotulojen veroaste tulisi laskea maksuilla vähennetystä ansiosta, mutta tässä vero.fi ei auta, vaan on käytettävä omaa laskinta.

Jussi Saramo tuntui innostuneen myös alv:n käytöstä erilaisten haittaverojen ja kannustimien välineenä. Olen sillä kannalla, että alv tulee peria saman prosentin mukaan kaikesta arvonlisästä ja haittaverot ynnä kannustimet sitten erikseen, jos niihin uskotaan. Alv:n mahdollinen nosto on sitten kompensoitava pienituloisille. Alv:n yksityiskohtain näpräily muistuttaa meitä Neuvostoliiton keskussuunnittelutoimisto Gosplanin menestyksestä kaikkien neuvostohintojen ja tuotantomäärien säätelyssä.

 

Oikaisu: Nolo juttu, vedin hatusta väärän nimen muistikuvan perusteella. Siis vasemmistoliiton edustaja on Jussi Saramo eikä Saarakkala. Puolustukseksi voi vain sanoa, että virhe on tahaton.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kuka ihme on Jussi Saarakkala?

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Aiheellinen kysymys. Kiitos oikaisusta.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Ei tuo kyllä mikään "erityisesti vassaripiirien" ominaisuus ole. Kyllä näitä saadaan kuulla kaikenmaailman tahoilta politiikassa, mutta taitaa vain aina se ihmisen oma kognitiivinen vinouma tehdä tehtävänsä ihmisillä.

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Aivan oikein, kaikki vetävät omaan suuntaansa mutta vasemmistolle on tyypillistä tietenkin liioitella porvarien veronvälttelyä ja palkansaajan verotaakkaa. Vähän kaikki tahtovat alentaa ansiotulojen verotusta vaikka se on jo verrattain alhainen yli keskitulon.

Olen vasemmistoliiton kanssa yhtä mieltä, että listaamattomien yhtiöiden osinkojen veronhuojennus on liian suuri, mutta olisi syytä käyttää oikeita lukuja eli ottaa huomioon kaksinkertainen verotus.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Itse taas kovasti ihmettelen kuinka vähän intoa tuntuu löytyvän harmaan talouden torjuntaan veronkiertoineen jne, vaikka lähes kaikkea muuta täällä tunnutaan valvovan pilkuntarkkaan ja turhankin kovalla innokkuudella. Kuitenkin muistelisin että harmaan talouden torjunta ja valvonta tuottaa moninkertaisesti takaisin siihen sijoitetut rahat. Ehkä ne sitten ovat väärien tahojen taskuja joihin tuo valvonta kohdistuisi näin Keskustan ja Kokoomuksen hallituskaudella.

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen Vastaus kommenttiin #5

En tunne nykyisiä harmaan talouden määrän arvioita. Perinteisesti sitä on esiintynyt joillain toimialoilla kuten rakennuksilla ja ravintoloissa. Pienyrittäjät kiertävät veroja kirjanpitoon kuulumattomilla kuluilla ja velkaiset ulosotossa olevat ja etuuksien varassa olevat tekevät pimeitä töitä jotta saavat rahat suoraan käteen. Kirjanpitojen digitalisointi auttaa valvomaan taloudellista toimintaa kunhan sitten ei mennä liian lähelle yksityisyyttä.

Veronkietoon kannustaa, jos se on helppoa tai jos vero tai marginaalivero ovat korkeita. Korkean marginaaliveron kohtaa mm. yllä mainittu etuuksien varassa elävä ulosottovelkainen kansalainen, jonka on vaikea tasapainottaa tilannettaan rehellisesti.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell Vastaus kommenttiin #6

Itse laskisin tähän myös esimerkiksi kartellit ja muita vastaavia talousrikoksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset