ollisaarinen

Välillisiä veroja korotettava rohkeasti tulonjako huomioiden - lihalle vero

Tänään Ylen Ykkösaamun toimittaja otti vakiopakistaan väitteen, että välilliset verot sortavat köyhiä, koska ne ovat tasaveroja ja kohdistuvat välttämättömään kulutukseen. Kuitenkin arvonlisäveron ja joidenkin haittaverojen kerääminen on halpa ja selkeä tapa tuottaa verokertymää hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseksi.

Progressiivinen tulovero tasaa tuloja tehokkaasti siten, että pienituloiset eivät maksa varsinaisia tuloveroja lainkaan ja suurituloisten reunalla maksetaan noin puolet lisätulosta. Yleinen pääomatulovero on alarajallaan 30 %  ja ylärajallaan 34 % ja sellaisenaan korkeampi kuin useimpien palkansaajien ja eläkeläisten julkinen tuloveroaste ilman ansiosidonnaisia maksuja. Pörssiyhtiöiden tehollinen osinkojen veroaste on yli 40 prosenttia.

Pienituloisten ongelma on pienituloisuus. Jos jotain välillistä veroa ollaan nostamassa merkittävästi, voidaan tähän räätälöidysti reagoida nostamalla pienimpiä eläkkeitä ja päivärahoja. Tähän on myös varaa, jos esimerkiksi otetaan Matti Vanhasen populistinen ruoan arvolisäveron alentamishanke, jota Vanhanen perusteli köyhän edulla. Silloin verokertymä aleni 500 mijoonaa euroa vuodessa, mutta alenemasta kohdistui ehkä vain muutama kymmenen miljoonaa varsinaisesti köyhille muun alennuksen kohdistuttua keskituloisten kokolihaan ja rikkaiden hanhenmaksaan. Tässä siis porvarille ojennettiin euro jotta köyhälle voitiin antaa kymmenen senttiä.

Jos välillistä veroa nostetaan vaikka 500 miljoonan euron vuotuisen verokertymän verran, voidaan nostosta johtuva pienituloisten aseman kiristyminen siis kompensoida muutaman kymmenen miljoonan paiväraharemontilla ja vastaavilla toimilla.

Antti Rinne kompastui alv:n säätelyyn ilmeisesti vahingossa. Toivottavasti tästä ei synny alimelkkilöitä. Ruoan alv on nykyisin niin alhainen ettei edes sen koko poisto luomutuotteilta tai vastaavilta aiheuta mainittavia kulutusmuutoksia. Sen sijaan punaiselle lihalle tulisi määrätä tuntuva haittavero hiilijalanjäljen vuoksi ja prosessoidulle  lihalle kuten kinkkuleikkeille ja makkaralle terveysvaikutusten vuoksi. Vastuullinen poliitikko ehdottaa punaisen lihan verottamista. Pian nähdään, ketkä eduskuntavaaliehdokkaista ovat vastuullisisa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Ehdotan karheapintaisten kondomien käyttö- ja säilytysveroa.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Blogisti perustelee asiansa ja antaa ajattelemisen aihetta, ollaanpa puolesta, vastaan tai jotakin siltä väliltä.

Mutta sinä, Jari, sinä päätit sitten esittää jotakin infantiilia. Onko tähän jokin syy? Onko sinulla itse blogin sisältöön sanottavaa ja kernaasti jotakin järkevää? Jos on, aloita ja kerro.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Punaisen lihan, lihan ylipäätään, ylimääräisellä verottamisella sosialisminhaluiset haluavat nuoleskella vihervegaaneja piilottaen näin sukupolvien vihansa suomalaisia maataloustuottajia kohtaan.
Sosialismiin sisäänvalettu kansalaisten tasapäistäminen ja ylhäältäpäin ohjaaminen kaikkein tasa-arvoisimpien toimesta ei istu pirtaani.
Sittenkun joku temmari ehdottaa SAKn verollepanoa (samalla kaikkien muidenkin yleishyödyllisten puulaakien) alan varovaisesti uskotella itselleni, että keskustelulla on joku tarkoitus edistää koko Suomen etua.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Kyllä minulla todellakin on. Minä katselen nyt Orpoa (En siis juo kahvia).
Palaillaan aamusella.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Talous saataisin tasapainoon jo sillä että veronkierto eli
ns. agressiivinen verosuunnittelu lopetettaisiin. Plussalle talous menisi kun turhat ja jopa haitalliset valtion menot lopetettaisiin, esimerkkeinä mainitsen tuulimyllyt, muiden valtioiden tukemisen, humanitaarisen maahanmuuton, pakkoruotsin, suurin osa yritystuista ja paljon lisää. Turhaa edes puhua veronkorotuksista ennenkuin menoja sopeutetaan tuloihin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset