ollisaarinen

Anders Blom todistaa Sari Sairaanhoitajan eduksi

Kehotan kaikkia yhteiskuntaelämästämme kiinnostuneita kuuntelemaan Yle:n Mitä maksaa -ohjelman 14.3. "Onko Suomi lobbauksen villi Pohjola?", missä Anders Blom kertoo suomalaisesta vaikuttamisesta kokemuksensa ja väitöskirjansa nojalla.

En kasaa ennakkoasenteita, kuunnelkaa omalla korvallanne mutta jos joku on ihmetellyt tiettyä hitautta edistyksen edistymisessä niin vastauksia löytyy ohjelmasta. Ehkä tärkein havainto on, että erilaiset etujärjestöt ovat kaapanneet eduskunnan aloite- ja valmisteluvallan ja kykenevät rajaamaan agendan esimerkkinä työterveyden rajaaminen soten ulkopuolelle.

Kuten tiedämme, maksetaan keskimääräisen työntekijän työpanoksen perusteella enemmän pakollisia ansionvakuutusmaksuja työntekijän hyväksi kuin veroja yhteiseen käyttöön poliisin ja päiväkotien ym. ym. ym. hyväksi. Tästä huolimatta poliitikot vaativat palkkaverojen alentamista mutta kukaan ei kyseenalaista pakollisen ansionvakuuttamisen tarvetta. Tämä johtuu siitä, ettei kukaan tuo poliitikkojen agendalle kuin rajoitetun edun asioita.

Itse olen vakuuttunut, että meidän on tingittävä ansionvakuuttamisen tasosta ja siirrettävä painopistettä perusturvaan. Nykypuolueista ehkä vain vihreillä on tähän valmiutta eikä asiaa vaalikoneissa kysytä! Blom toteaakin neljänteen valtiomahtiin, eli mediaan, vaikuttamisen olevankin keskeistä. Huvittavaa ja karmaisevaa , että viestintätoimistojen viestijät syöttävät tiedotusvälineiden viestijöille yhteiskunnan agendan.

Yksi esimerkki mainepesuviestinnästä on, että kun yli kymmenen vuoden takaisten liittosopimusten vahingollinen merkitys alkoi kaikille avautua siten, että kikykin oli mahdollinen, siirrettiin historiankirjoituksessa menneet synnit Sari Sairaanhoitajan niskoille. Blom kuitenkin selostaa, miten vuorineuvokset teknologiateollisuuden johdolla vuosikaudet ajoivat liittokohtaisia sopimuksia. Blomkin sekoittaa Sari Sairaanhoitajan juoneen, mutta Sarille oli luvassa vain kertaluontoinen kuoppakorotus kun taas vuorineuvokset maksoivat läpi linjan liikaa liittokiimastaan. Mutta eivät ota vastuuta virheestään. Kuka välittäisi historian totuudesta kun sisar hento valkoista voi räimiä olan takaa? Eivät ainakaan ne talouslehtien pääkirjoittajat, jotka vuosia komppasivat neuvoksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset