ollisaarinen

Satanen kuussa on helppo nakki

Antti Rinne lupasi pienituloisille eläkeläisille satasen kuussa, mutta ajatus on laajalti torjuttu liian kalliina. Kuitenkin yhteiskunnassa on mahdollista toimittaa suuriakin hankkeita, jos löytyy tarvittava poliittinen tahto ja valmius maksaa se minkä asia maksaa.

Iltalehti on selvittänyt asiaa siltä pohjalta, että pienituloisten eläkeläisten tuloja lisättäisiin suurempia eläkkeitä verottamalla. Tämä on epäoikeudenmukainen idea siksi, että eläkkeemme ovat pääosin työeläkkeitä, jotka sisältävät lupauksen ansiosidonnaisesta eläkkeestä. Jos lakisääteistä ansiosidonnaisuutta sitten kohdennetulla lailla verotuksella loivennetaan tulee lupaus samalla petetyksi. Itse asiassa nykyinen suurituloisten eläkeläisten 7 %-yksikön lisä on tässä suhteessa karkeaa ketkuilua mutta ketkuilu koskee kaikkia pientä suurempia eläkkeitä, joiden veroaste on vastaavaa veronalaista palkkatuloa raskaampaa erisuuruisten vähennysten vuoksi.  Asiaa hämärtää virheellisen laskentatapa, missä palkansaajan veroaste lasketaan bruttopalkasta ansiosidonnaiset maksut veroiksi lukien.

Koska Rinteen lupaus koskee pienituloisia eläkeläisiä on se luonteeltaan perusturvaa parantava. Perusturva on ollut tapana rahoittaa yleisistä verovaroista eikä satasen tavoite ole aivan mahdoton mutta kun kyse on tulonjaosta, on jonkun sitten jäätävä vähemmälle kun köyhiä jeesataan.

Matti Vanhanen antoi aikoinaan populismin mestarinäytteen lupaamalla alentaa ruoan arvonlisäveroa. Kaikki tietenkin iloitsivat halvemmasta ruoasta, mutta Vanhanen perusteli alennusta köyhän edulla, onhan ruoan osuus köyhän menoista suurempi kuin rikkaan. Tässä unohtui, että suurituloinen käyttää ruokaan euroissa enemmän rahaa kuin köyhä ja samoin hyötyi euroissa alennuksesta köyhää enemmän.

Valtionvarainministeriö arvioi Vanhasen hankkeen maksaneen noin 500 miljoonaa euroa verotulojen vähennyksenä. Jos olisi ollut aito tahto auttaa pienituloisia, olisi tästä riittänyt tuhat euroa vuodessa puolelle miljoonalle kansalaiselle pieniin päivärahoihin tai eläkkeisiin, pyöreästi satanen kuussa.

Tässä suuruusluokassa kun liikutaan huomaamme, että Rinteen hankkeen rahoitus lähes onnistuisi palauttamalla ruoan arvolisävero entiselle tasolleen. Tuskin kukaan enää muistaa ruoan hinnan halpenemista, vastaava nousu voisi olla vaikea myydä äänestäjille, mutta juuri niin tekee vastuullinen poliitikko, jopa demari.

Dynaamisena vaikutuksena pienituloisille annettava lisätulo pysyy etupäässä kotimaassa, joten työllisyyskin paranisi.

Ylipäätään tuleva vaalitaisto tulee sisältämään paljon lupauksia, jotka aiotaan rahoittaa sitten jollain erityisveroilla tai rikkaita verottamalla. Meillä on kuitenkin niin tasa-arvoinen tulonjako, että menojen lisäys käytännössä rahoittuu vain välillisiä veroja tai kaikkien tuloveroja nostamalla. Tähän moni on valmis, jos menojen lisäys on perusteltu hyväksyttävästi, reilun meiningin hengessä, eivätkä eläkeläiset ole välttämättä ainoita tarvitsijoita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Antti Rinne lupasi pienituloisille eläkeläisille satasen kuussa..."

Lupasiko Antti Rinne tosiaan korottaa takuueläkettä 100 eurolla kuussa? Jos lupasi, niin pitääpä miettiä uudelleen sitä, että äänestäisikö sittenkin...

(Vaikka vakavasti puhuen en tuohon lupaukseen luottaisi, vaikka se olisi annettukin. Eli enpä taida edelleenkään äänestää. Pitäkää tunkkinne.)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kansaneläke verovapaaksi ja siihen joku kymppi lisää?
Pieneläkeläisiä on varmaan monenlaisessa tilanteessa, mutta jos vaikka kansaneläkettä nostettaisiin satasella, niin siitä satasesta verottaja veisi osansa, eläkkeensaajalle maksettava asumituki vähenisi ehkä yli 50€ jne. Käteen Rinteen satasesta ei monellekaan eläkeläiselle jäisi kuin kymppejä, ellei Rinne kävisi jakamassa niitä satasia eläkeläisten tyynyn alle kuukausittain.

Lisäys: katsoin taulukoita. Vaatisi melkeimpä sen verovapauden kanssa satasen lisää.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Kansaneläkeläisethän ovat menettäneet tällä hallituskaudella jo melkein puolet tästä satasesta indeksien jäädyttämisen takia. On muuten törkeätä, ettei kansaneläkkeissä käytetä edes sitä 80/20 eläkeindeksiä, jota nykyisin sovelletaan työeläkkeisiin. Tätä on varmaan perusteltu sillä, että he eivät ole olleet mukana työelämässä eläkkeitä kartuttamassa. Monet heistä ovat kuitenkin tehneet raskasta kotityötä saamatta siitä mitään palkkaa. Olisi oikeus ja kohtuus, että ainakin kansaneläkkeet ja työeläkkeet yhtenäistettäisiin ja samalla työeläkkeet siirrettäisiin kokonaan valtion hoidettavaksi eli budjettirahoituksen piiriin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset