ollisaarinen

Kannatan vapaata aborttia mutta ymmärrän Timo Soinia

Oikeuskansleri totesi, että ulkoministeri Timo Soini ei ole rikkonut lakia osallistuessaan yksityisluontoiseen abortinvastaiseen tilaisuuteen mutta moitti kuitenkin Soinia siitä, ettei tämä ollut riittävästi pitänyt virantoimitusta ja omaa vakaumustaan erillään. Näin pienestä on harvoin ministeristä päästy.  Tarja Halonen oli viisi vuotta ulkoministerinä ja osallistui oletettavasti tilaisuuksiin, joissa ajettiin seksuaalisen tasa-arvon lisäämistä tavalla, mikä ei silloin vielä ollut lakiemme mukaista.

Timo Soinin sanoessa, että elämä on pyhää ja että elämä syntyy hedelmöityksessä, hän kuvaa tärkeimpiä arvojaan. Olisi kohtuutonta panna miehelle suukapula vaikka olisi itse eri kannalla.

Kun naisliike korostaa, että naisella tulee olla oikeus omaan ruumiiseensa olen asiasta yhtä mieltä mutta Timo Soinilla on loogisfilosofinen oikeus ajatella, että abortissa on kysymys kahdesta ruumiista, naisen ja alkion. Ja kun kysymys on elämästä, niin sen puolustamiseen on annettava tilaa, myös Soinille.

Katolisen kirkon suhde elämään on joskus ollut taktisesti joustava. Islantilaisilla oli tapana päättää vasta vauvan syntymän jälkeen, otetaanko vauva yhteisön jäseneksi vai surmataanko vauva. Kirkko tahtoi kastaa islantilaiset mutta nämä tahtoivat pitää kiinni perimätavoistaan, mihin kirkko suostui! Tosin kirkon vallan vakiinnuttua lapsensurma kiellettiin.

Ei ole selvää, missä vaiheessa alkiosta tulee yksilö, jonka oikeuksia on yhdenvertaisesti puolustettava. Hedelmöityneessä munasolussa on valmiina koko ihmisen resepti, mutta mieltä sillä ei varmuudella ole kun ei ole hermostoakaan mielen kantajaksi. - Itse asiassa miehen siittiöitä tarjoutuu kerralla miljoonia, joista kukin sisältää ainutkertaisen reseptin ihmiseksi. Pelkkä resepti ei siis luo ihmistä vaan yksilö kehittyy vaihe vaiheelta ja minän tietoisuus, jota voi loukata, vasta syntymän jälkeen. Vastasyntyneellä on reaktiivinen persoonallisuus mutta ei minän tietoisuutta.

Naiselle abortti on vaikea asia jo pelkästään siksi, että monet naiset huomaavat hormonaalisen muutoksen kehossaan lähes välittömästi hedelmöityksen tapahduttua. Näin abortti aina keskeyttää kehon kokeman lupauksen ja voi olla henkisesti raskas. Siksi meidän ei tule syyllistää naista vaan on syytä lohduttaa häntä ajattelemaan, että alkio ei ole vielä yksilö vaan vain yksi miljoonista mahdollisuuksista. Ainutkertainen, mutta ei ainutkertaisempi kuin miljoonat muut toteutumattomat mahdollisuudet.

Nainen itse sen sijaan on valmis ihminen, hän ei ole enää pelkkä mahdollisuus vaan hän on yksilö, joka tarvitsee oikeuden päättää omasta elämästään. Lapsen kantaminen ja kasvattaminen on niin naisen elämää määräävä asia, että hänellä täytyy olla oikeus aborttiin siinä vaiheessa kun alkio on vasta uuden yksilön lupaus. Lapsellekin on parasta olla toivottu.

Kun olen uskonnoton nihilisti panisin mielelläni suukapulan kaikille kuorissa suitsuttaville kreationisteille mutta kun omalta kannaltaan Timo Soinin vakaumus on perusteltu, taistelen abortin puolesta antaen myös Soinille tilaa näkemyksilleen kunhan erottaa ne virallisista toimistaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

En kannata aborttia, vaikka kannatan naisen oikeutta päättää asiasta, en kannata Timo Soinin toimintaa abortti-asioissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset