ollisaarinen

Perustuslakivaliokunta ei voi puuttua määrällisiin kysymyksiin

Julkisuuteen on vuotanut tietoja, joiden mukaan perustuslakivaliokunta on pohtinut suunniteltujen maakuntien rahoitukseen kaavailtujen menoleikkureiden perustuslainmukaisuutta.

Ajatus kulkee näin: valtio turvaa kaikkien perusoikeuden terveyteen, terveys vaatii sen minkä se vaatii, tätä vaadetta ei saa rajoittaa menokurin kautta.

Mutta eikö määrärahojen riittävyys ole nimenomaan poliittinen päätös vailla perustuslaillista ulottuvuutta?  Perustuslain perusoikeudet ovat laadullisia oikeuksia ja tavoitteita. Jos jokaisen lain yhteydessä pohdittaisiin kaikki mahdolliset yhdenvertaisuuteen ja perusoikeuksiin liittyvät seikat yhtäkään lakia ei säädettäisi ja kaikki olisi peruttava. Itse peruisin heti eläkeläisten vapaan kalastusoikeuden ikäsyrjivänä leskeneläkkeistä puhumattakaan!  Entä eikö perustuslakivaliokunnan tulisi käydä läpi jokainen lain veroinen työehtosopimus? Australiassa säädettiin juuri 12 euron minimipalkka mutta lehdenjakaja saa meillä yötyöstä alle kympin tunnilta. Selvästi perustuslain vastainen säädös!

Vaikka en kannatakaan 18 maakunnan sotea enkä valinnanvapautta kokoomuksen malliin koska molemmat luovat turhia rakenteita kannatan lujasti sitä, että valtio vastaa sotekuluista maakuntien väestörakenteen mukaan. Kyllä siellä osataan hoitaa ensisijaiset asiat kunhan ensisijaisesti on sovittu johtoryhmän kannusteista. Valtion oikeudenmukaisesti jyvitetty rahoitus nimenomaan takaa kansalaisten yhdenvertaisuuden yli maan.

Perustuslakivaliokunta ei siis voi ottaa kantaa maitolitran hintaan. Sen sijaan se voi ottaa kantaa siihen, onko maitotilojen tukijärjestelmää säätelevä laki laadullisesti perustuslain mukainen.

Tähän asti eri kuntien asukkaat ovat kohdanneet vaihtelevan oikeuden sotepalveluihin ja maksaneet siitä veroissaan kunnittain eri summan. Tämä on ollut perustuslain vastaista, ei se, että nyt kaikki saisivat lähtökohtaisesti yhtälaisen kohtelun. Terveysmenoilla ei ole kysyntäpohjaista kattoa, joten katto on määrättävä rahoituksen kautta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Todellakin pystyy, yksi osa lakipakettia on kulujen nousemista hillitsevä rahoituksen kasvukatto. Hallitus on asettanut sen 0,9% kun nykyisellään se on 2,4%. Toinen osa on Sote raktkaisun rakenne, joka ei tule leikkaamaan kustannuksia vaan päinvastoin. Kun rahoitus tulee tosiasiallisesti pienenemään ja jos rahoitusta ei voida lisätä, silloin ei voida päästä laadullisiin tai tavoitteelisiin päämääriin. Käytännössä tämä näkyy hoidon laadun heikkenemisenä sekä hitaanpana hoitoon pääsynä. Tästä syystä myös budjettiraamit kuuluvat Perustuslakivaliokunnalle, koska silloin ei voida päästä perustuslain vaatimaan mini hoidon tasolle.

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Olemme asiasta selvästi eri mieltä. On mahdollista, että peruspalveluja uhkaa rahoitusongelma mutta asia kuuluu normaaliin päivänpolitiikkaan. Maakuntien vastuulla on kohdistaa sotemenot siten, että minimihoito tulee kaikille ja hyvinvointipalvelut sikäli kun varoja riittää. Eduskunnalla ja hallituksella on mahdollisuus reagoida reaaliseen tilanteeseen, mutta perustuslakivaliokunta ei voi olla kaikkien asiain ja määrärahojen vartija semminkin kun lait tulevat sille vain kertaalleen.

Itse asiassa ajatus, että eduskunta ja hallitus valtionvarainministeriön avulla tahallaan kuristaisivat maakuntia on hedelmätön ja negatiivinen käsitys demokratiamme toiminnasta. Todennäköisempää on, että vailla suitsia jotkut maakunnat innostuvat tuhlaavaisiksi.

Tärkeintä olisi varmistaa, että 18 maakuntaa kehittävät asioitaan koordinoidusti ettei saada 18 erilaista ratkaisua vaan paras mahdollinen kuhunkin kysymykseen. Olen tästä aikoinaan kirjoittanut kuntasoten yhteydessä että on ollut tuhlaavaista antaa kunkin kunnan rakentaa omat sotensa kun meillä olisi voinut olla tilaelementtitehdas, mistä terveyskeskukset toimintaohjeineen olisi lähetetty Hangosta Utsjoelle. Nykyään jokainen kunta antaa omat rokotusohjeensa ja eri kunnissa käytetään erilaisia vauvain paino- ja mittataulukoita!

Toimintatapojen yhtenäistäminen parhaaseen mahdolliseen tuo säästöjä varmuudella. Ylimääräisiä kuluja tulee mm. siitä, että kukin kunta on omalla tavallaan soveltanut oikeudenmukaista yhdenvertaista tehtäväkohtaista palkkausta, minkä tasaaminen maksaa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tiedoksi:

"Yhteiset digitaaliset ratkaisut maakunta-uudistuksessa" (Gartner)
Loppuraportti - lyhyt versio
Prepared for:
Valtiovarainministeriö
31.5.2018

http://alueuudistus.fi/documents/1477425/5462223/Y...

PS. katso erityisesti sivu 32, kovin on vielä keskeneräinen...tältäkin osin.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

---
että valtio vastaa sotekuluista maakuntien väestörakenteen mukaan
****
Valtion oikeudenmukaisesti jyvitetty rahoitus nimenomaan takaa kansalaisten yhdenvertaisuuden yli maan.
---

Näinhän se pitäisi mennä ja olla, mutta mennäänpä siihen miksi sotea rustarataan?

Siksi että aikoinaan on lähdetty sille tielle että on rinnakkain julkisia ja yksityisiä toimijoita, joissa sama lääkäri voi olla molemmissa töissä. Sitten tätä yksityistä on tuettu kelakorvauksin (myös lääkkeet yms).

Sote ei tuo apua jos se ei poista kahden pallin istukkaita ja kelakorvauskäytäntöä jossa siirretään verovaroja yksityisille ja jatkossa monikansallisille yksityisille ja monella tulevalla maakuntaalueella(kunnissa) monikansallisille yksityisille monopoleille.

Eikö tässä tajuta että nykyinen julkinen verovaroin rakentunut, ylläpidetty ja vielä demokratian kautta ohjattavissa olevaa järjestelmää ollaan siirtämässä kansainvälisille osakeyhtiömarkkinoille?

Kannattaisi ensin perusasiat varmaan laittaa kuntoon ja sitten miettiä valinnanvapauksia ja maakuntamalleja, ei ne poista ongelmia automaattisesti. Ja vanhusten määrä suhteessa hoitajiin, ei se pienene, eli rahamenot kasvaa joka tapauksessa.

Kumpi on kannattavampaa,
aina verovaroin ylläpidetty;
julkinen vai yksityinen lääkärisysteemi?

Tai siirretäänkö koko systeemin vakuutusyhtiöiden lääkäriasemille?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset