ollisaarinen

Julkiset palvelut asiakkaan vai palveluntarjoajan ehdoilla?

Elokuun aikana helsinkiläisille jaetaan kahden liikuntaorganisaation esitteet: Liikuntaviraston esite ja Urheiluhallit Oy:n Oma Liikunta.  Liikuntavirasto on suoraan kaupunkilaisten omistuksessa mutta myös Urheiluhallit Oy  ja sen hoitamat urheiluhallit kuuluvat Helsinki-konserniin. Vähemmistöosakkaina on urheilujärjestöjä, jotka saavat rahoituksensa pääosin julkisista lähteistä ja veikkausvaroista.

Liikuntavirasto hoitaa latuja ja ulkoilureittejä sekä urheilukenttiä ym. mutta suuri osa sen tarjonnasta koostuu uimahalli- ja kuntosalipalveluista.  Helsinkiläinen voi siis valita meneekö hän suoraan omistamaansa uimahalliin tai omistamansa Urheiluhallit Oy:n hoidossa olevaan halliin. Ongelmana on, että halleissa on eri lippujärjestelmä.

Olen perusterve 62-vuotias mies joten en kaipaa kunnan liikuntapalveluja. Kuitenkin olen tehnyt uimahalliseuraa kuntoutumistarpeiselle ikätoverilleni. Tällöin olen voinut käyttää työsuhteeseen liittyvää liikuntaetua Urheiluhallit Oy:n halleissa. Etu ei ole voimassa kaupungin halleissa.  Ikätoverini on hankkinut sarjalipun Urheiluhallit Oy:n halleihin, mutta se ei kelpaa kaupungin halleissa.  Oma lähihallini on Liikuntaviraston Pirkkola. Jos tahdon käydä “omahallissani”, en saa alennusta eikä ystäväni voi käyttää siellä sarjalippuaan vaan täytyisi hankkia kaupungin sarjalippu! Tiedustelin asiaa Liikuntavirastosta: ongelma on tiedossa, joskus kolme vuotta sitten oli jopa puuhasteltukin jotain kokeilua ilman seurauksia: ongelmaa pidettiin vähäisenä mutta lippujärjestelmän yhtenäistämistä pidettiin kuitenkin suotavana.

Tämä nyt on hirmuista: olemmehan ikätoverini kanssa molemmat helsinkiläisinä sekä Pirkkolan hallin että Urheiluhallit Oy:n omistajia ja kuulumme keskeiseen ikääntyvään asiakasryhmään, jonka tulisi jaksaa omillaan mahdollisimman pitkään.  Palveluja ei kuitenkaan tarjota käyttäjien ehdoilla vaan palveluorganisaatioiden ehdoilla. 

Eikö olisi luontevinta, että kaupunkilaiset saisivat käyttää  kaikkia uimahalleja yhtenäisin ehdoin yleishyödyllisistä vähemmistöomistuksista huolimatta? Eikö olisi jopa fiksua yhdistää organisaatiot päällekkäisyyksien osalta siten, että myös Liikuntaviraston hallit olisivat Urheiluhallit Oy;n hoidossa tai päinvastoin?

Uimahallien tarjonnan kankeus on esimerkki julkisten palvelujen siiloontumisesta järjestelmän ehdoilla. Soten valinnanvapausmalli oli suunniteltu juuri näin jäykäksi: kansalaisten olisi pitänyt ilmoittautua sotekeskuksen asiakkaiksi vuodeksi kerrallaan. Miten tämmöinen ns. perusterve kansalainen voi tehdä tuollaisen valinnan kun ei etukäteen tiedä mikä kremppaa  ja entä sitten jos tahtoisikin yhden palvelun yhtäältä ja toisen toisaalta?

Soten valinnanvapausmalli olikin laadittu tarjoajien ehdoilla. Palveluun liittyvä kapitaatiomaksu oli helpointa jyvittää vuoden mittaisten asiakassuhteiden perusteella. Asiakasmassan varaan olisikin ollut varaa perustaa suuria yksiköitä.

Professori Otto Toivanen kertoo (Yle 6.8) Aalto-yliopiston professoriryhmän kannasta, minkä mukaan sote on syytä ainakin aluksi rakentaa julkisen organisaation varaan. Ensin käydään maakunnan lääkärillä diagnosoitavana ja häneltä saa hoitosetelin toimenpiteeseen tai terapiaan. Näin pienet yritykset saataisiin mukaan tarjontaan mutta perusorganisaatioita tarvittaisiin vain yksi.

No itse asiassa tarvitaan 18 maakuntaorganisaatioita. Taas on vaarana, että kukin maakunta hoitaa asiansa omin nokin. Hiljan joku satakuntalainen it-asiantuntija oli huolissaan miten oman maakunnan sotejärjestelmä rakennetaan. Onko tosiaan niin, ettei soten it-ratkaisua valmistella keskitetysti ja valtakunnallisesti vaan että päitä raavitaan kahdeksantoistakertaisesti?

Yhtä kaikki, kun palvelu tuotetaan kansalaisen ehdoilla hänen valinnanvapautensa maksimoituu minimikustannuksin. Helsingin uimahallien osalta tämä merkinnee sitä, että ainakin lippujärjestelmän tulisi olla yhtenäinen siten ettei käyttäjä tiedä hallin tarkkaa omistusta ja ehkä myös sitä, että halleja hoitaisi sama organisaatio.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset