ollisaarinen

Pääministeri kutistuu pekkariseksi - Sipilän siltarumpu

Pääministeri Juha Sipilä komppasi valtionvarainministeri Orpon aiempaa kantaa Veronmaksajain keskusliiton veropäivillä todetessaan "Osinkoverotuksen kiristyksiä en tule hyväksymään" (HS 15.3.). Tällä tavoin hän osoitti pienuutensa valtiomiehenä: kun asiantuntijatyöryhmä helposti osoittaa osinkoverojärjestelmän selvän epäoikeudenmukaisuuden, minkä kansantaloudellinen ohjausvaikutuskin on negatiivinen, Sipilä siirsi huomion yhteisöveroon, joka on kansainvälisesti kilpailukykyinen.

Kun pääministeri heittää asiantuntijoiden vakavasti laatiman paperin roskiin kommentoimatta osingonsaajien välistä oikeudenmukaisuus- ja ohjausongelmaa, hän ilmoittautuu pekkariseksi pekkaristen joukkoon: ilmeisesti kannattajapiirissä on liikaa osinkoverotuksen nykytolasta hyötyviä. Eihän järjestelmää tarvitse oikaista verotuksen yleistä tasoa korottamalla vaan pelkästään oikeudenmukaistamalla. Aloittaa voisi listattujen yhtiöiden henkilöomistajien rankasta verosta, mitä ongelmaa edes asiantuntijatyöryhmä ei jostain ehkä oppiriitapoliittisesta tai verokertymiin liittyvästä syytä tahdo nähdä.

Sipilä ei ole aivan niin rehellinen poliitikko kun hän tahtoo antaa ymmärtää. Osinkoverotuksen oikeudenmukaisuusongelman sivuuttaminen kohdistamalla huomio yritysveron kilpailukykyisyyteen on poliittinen harhautus. Samalla tavoin Sipilä harhautti YLE:n Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina kun hän sanoi, ettei maakuntahallinnon lainsäädännön etenemisessä ole ollut poliittista ongelmaa.  - No, ei ehkä enää, kun pääministeri jo tyrmäsi vastustuksen alunperin kiristämällä hallituksen hajoittamisella mikä ei tarkoita, etteikö erimielisyys olisi jäänyt kytemään.

Missään vaiheessa Juha Sipilä ei ole antanut insinöörijärkeen mahtuvaa selitystä miksi soten ja muun maakunnille siirtyvän hallinnon paras kehys on nykyinen maakuntarakenne, joka on hoitanut kevyitä kotiseutuasioita ja kanavoinut EU-rahaa kylätoimikunnille.  Maakuntarakenteen pakottaminen hallituskumppaneille oli raakaa runttausta, jonka motiivina ei voinut olla muu kuin taustaryhmien toiveiden täyttäminen siten, että esimerkiksi Keski-Pohjanmaasta rullattiin Itä-Helsingin kokoinen Sipilän siltarumpu, joka vertautuu puolentoista miljoonan asukkaan Uuteenmaahan.

Samoin jää selvittämättä, millä järjellä on oikein, että yksi osakas saa osinkonsa vähän päälle 20 %:n kokonaisveroasteella ja toinen yli 40 %:n veroasteella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset