ollisaarinen

Itsenäisen Suomen brändi on demokratia, tasa-arvo ja sananvapaus

Tänä trumpistisen idiotian ja putinistisen disinformaation aikana voimme sulkea kätemme syvälle ristiin kiitollisina maamme vapaudesta ja vakaudesta jolla on juurensa jo 1700-luvun valistuksen ajassa ellei sitten jo pakana-ajan germaanisessa laissa.

Suomalaissyntyinen ja Kumpulan kartanossa pappisisänsä laajaa kirjastoa jo poikasena lukenut Peter Forsskål julkaisi 1750-luvulla teoksen Tankar om borgerliga friheten, mikä sisälsi modernin näkemyksen vapaiden kansalaisten yhteiskunnasta. Suomalainen Anders Chydenius kantoi soihtua ajamalla vuoden 1766 painovapauslakia, jonka 250-vuotisjuhlaa elämme. Välillä tsaarin lähettiläiden lahjukset ja Kustaa III:n suuruudenhulluus hidastivat terveen kansalaisyhteiskunnan kehitystä mutta lopputuloksena on ollut pohjoismainen malli, joka monessa suhteessa edustaa länsimaisen kehityksen huippua, asuvathan Tanskassa maailman onnellisimmat ihmiset ja Suomessa vallitsee suurin sananvapaus ja paras hallinto.

Demokratia ei voi toimia ilman sananvapautta mutta sananvapauteen liittyy oikean tiedon ongelma. Tiedon oikeellisuutta ei voi etukäteen taata mutta vilpittömässä valistuksen henkeä noudattavassa ympäristössä tieto kuitenkin konvergoi kohti totuudenkaltaisuutta. Mutta entäs sitten kun sananvapautta käytetään tahallisen disinformaation levittämiseksi? Esimerkiksi tsaarin Venäjällä ja Neuvostoliitossa sisäinen ja ulkoinen disinformaatio kehittyi taiteeksi, joka edelleen tuntuu sisältyvän Venäjän arkiseen arsenaaliin. Donald Trumpin vaalikampanjassa totuudesta ei välitetty pätkääkään, pelkästään lausuntojen vaikuttavuudesta kohdeyleisöön. Viime aikoina on esitelty tekouutisten laatijoita, jotka piittaavat vain klikkausten tuomista mainosrahoista keltaisen lehdistön tapaan.

Perinteisesti brittimediaa on pidetty esimerkkinä demokratian kantavasta voimasta. Kuitenkin brexit-kampanjassa moni perinteinen media antoi vedättää tai vedätytti tahallaan valheilla EU:n toiminnasta. Toisin sanoen sananvapauden piirissä tahallinen totuudenvääristely voi saada voiton, jos niin sanottu laatumedia ei saavuta riittävän monia kansalaisia.

Masentava esimerkki briteistä oli tuomioistuimen kyseenalaistaminen oligarkkiomisteisten lehtien toimesta, kun kolme tuomaria lähes ristiinnaulittiin lehtien etusivuilla "väärästä" päätöksestä, minkä mukaan brexitin aloittaminen kuuluu parlamentille eikä hallitukselle.

Lehdet, oligarkit ja otsikot olivat:

Daily Express (Richard Desmond) Kolme tuomaria pysäytti Brexitin

Daily Mail (Jonathan Harmsworth) Kansan viholliset

Daily Telegraph (David ja Frederick Barclay) Tuomarit vastaan kansa

The Sun (Robert Murdoch) Tuomarien brexit-isku -  keitä te luulette olevanne?

Kaksi omistajaa ovat jopa EU:n ulkopuolelta, Murdoch Australiasta ja Barclayn veljekset Kanaalin Sark-saarelta tai pikemminkin Sarkin pieneltä Brecqhou-saarelta, minkä kartanotilukselle kaipaavat lisää itsenäisyyttä ja ilmeisesti omaa sananvapautta.

Britanniassa voi esimerkiksi Guardianin ja The Economistin kautta saada suhteellisen luotettavan kuvan maailmasta, mutta mikään ei takaa että koko media toimisi reilusti. USA:ssa Breitbart-sivuston Steve Bannon, joka on Trumpin neuvonantaja, leikitteli haastattelussa ajatuksella Pahan voimista, joita tarvitaan oman asian ajamiseksi. - Tälläinen paha voima on selvästi Vlad Putin, jolla näkyy olevan agenda EU:n seivästämiseksi.

Pääministeri Juha Sipilä ei liene juuri lukenut kaunokirjallisuutta, joten hän ei tunne dystopioita. Olisi kuitenkin arvokasta, jos hän ymmärtäisi miten herkällä alueella hän liikkuu puuttuessaan Ylen toimintaan. Pääministeri voi antaa vastineita ja selvityksiä mutta ei ohjeita medialle. Meillä pääministeri kuitenkin asettautuu haastattelutunneillaan alttiiksi median kysymyksille, mikä ei ole tällä tavalla tapana monessakaan ns. demokraattisessa maassa.

Vielä kerran: Olkaamme onnellisia ja ylpeitä itsenäisestä demokratiastamme. Sitä pitää tasa-arvoisesti vaalia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tilanne on jo sen verran paha, että ryhdyin Guardianin tukitilaajaksi.

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Samaa olen harkinnut. Tässä taitaa olla väärä paikka pihdata ettei vaan kävisi niin ettei jonain päivänä olisi sellaista uutisivua jota tekisi mieli klikata.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset