ollisaarinen

Helen ilmoitti hinnankorotuksista, teki Carunat

Helen Sähköverkko Oy lähetti asiakaslehden liitteenä tiedotteen siirtohintojen korotuksista. Heti ensimmäisessä kappaleessa yhtiö sortuu samaan virheeseen kuin Caruna ilmoittaessaan muutoksen vaikutuksen prosentteina koko sähkölaskusta siirtohinnan korotusprosentin sijaan. Seuraavassa kappaleessa kerrotaan että viimeksi hintoja alennettiin, tässä prosentti lasketaankin siirtohinnasta. Näin kolmen prosentin korotus vertautuu aiempaan yhdeksän prosentin alennukseen, vaikka luvut ovat täysin vertailukelvottomia.

Tällainen tiedottaminen on anteeksiantamatonta yhtiöltä, joka on miehitetty laskentataitoisilla insinööreillä ja joka on asiakkaittensa eli kaupungin omistama. Ilmeisesti varoillamme on palkittu myös viestijöitä siivittämään virrankulkua, kun lehtikin tulee luukusta (ja kertoo André Wickströmistä!!? No onhan siinä se ström.)

Siirtohintojen korotusta perustellaan kahdella tekijällä: ensinnäkin kantaverkkomaksut ovat nousseet ja toiseksi valvontamalli on muuttunut.  Tämä tarkoittaa, että vuoden 2016 alusta Energiavirasto sallii korkeamman tuoton sähkönsiirron monopoleille.

Helen tuottaa suuren osan sähköstään itse joten paljonkohan siitä vierailee vieraassa kantaverkossa? Tätä ei maallikon tarvitse tietää mutta olisi mukava tietää mikä on ilmoitettujen korotusperusteiden suuruussuhde.

Caruna on perustellut hinnankorotuksia toimitusvarmuuden parantamisinvestointien kiirehtimisellä, mutta tämä ei koske Heleniä, jonka verkko on kaapeloitu lähes kokonaan säältä turvaan.

Itselleni kävi 1990-luvun alkupuoliskolla siten, että ensin Pasilan yllä riehunut ukkonen pimensi formula-lähetyksen ja lähetyksen palauduttua Pakilan ylle siirtynyt pilvi lähetti salaman asunnon vierellä sijainneeseen kaapelitolppaan rikkoen television.  Nykyään kaapeli on kaivettu maahan.

Helenin siirtoverkko on niin kompakti ja varma että ainoa syy korottaa siirtohintaa on Energiavirastolta saatu lupa. Kaupungin omistamalla yhtiöllä on kyse piiloverotuksesta, asiakkaana voi ajatella että tässä oma raha vain siirtyy taskusta toiseen mutta päätöksen tekijänä toimiva yhtiö on hieman kaukana demokratian kontrollista.

Sen sijaan demokraattisen kontrollin valokeila kohdistuu energiaministeri Olli Rehniin, johon liitetty avoin keskustaliberaali demokratiaihanne murhautuu tämmöisen perustelemattoman hinnankorotuksen alle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Heliste

Viime syksynä muutetiin laskentasääntöjä niin, että pääoman sallittu tuotto tuplaantui eli nousi 3 % tuonne 6 %

Se avasi Pandoran lippaan, ja tämä kaikki persujen suostumuksella

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Helenin jakamat osingot Helsingin kaupungille romahtivat lauhojen kelien takia. Tätä osinkotuloa ( piiloverotusta ) paikataan nyt hinnankorotuksin.

Petri Vihavainen

Helen Sähköverkko Oy:n siirtohinnan korotuksesta tiedotettiin asiakasryhmäkohtaisesti. Valitettavasti sähkön kokonaistoimitusasiakkaiden asiakaslehden välissä olleen hintaliitteen teksti oli huonosti muotoiltu, mikä antoi virheellisen kuvan hintamuutosten keskinäisestä suhteesta. Tarkoitus ei ole ollut johtaa asiakkaita harhaan. Olemme johdonmukaisesti käyttäneet kaikessa muussa viestinnässämme verotonta siirtohinnankorotusta, 9 %.

Ohessa 25.1. julkaistu mediatiedotteemme:
https://www.helen.fi/uutiset/2016/siirtohinnatnous...

Pahoitteluni epäselvyydestä.

Petri Vihavainen
Asiakaspalvelupäällikkö
Helen Sähköverkko Oy

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Enpä muista milloin viimeksi olisi ollut sähkökatkos. Olkoon siis niin, että mieluummin häiriö viestinnässä kuin virransyötössä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset