ollisaarinen

Olli Rehn pekkaroi maakuntain jakeluyhtiöiden hyväksi

Moni on tullut esiin Carunan hinnankorotusjupakan myötä mutta ei juuri kukaan, joka ymmärtäisi kannattavuslaskentaa. Väitetään, että hinnankorotukset ovat tarpeen jotta sähkönsiirtoyhtiöiden toimitusvarmuus säilyy myös vaativissa sääolosuhteissa, mikä vaatii lisäinvestointeja. Nän onkin, mutta lisäinvestoinnit eivät edellytä laskentakoron nostoa, ainoastaan uusinvestointeja vastaavan tariffinkorjauksen.

Sähkönsiirrossa pääoma on jo valmiiksi rakennettu, se koostuu varsin pitkäikäisistä komponenteista, joiden muodostamalle tuotantopääomalle on viime vuonna sallittu noin kolmen prosentin reaalituotto. Tätä tuottoa on nyt nostettu noin kuuteen prosenttiin. Tämä kuusi prosenttia tulee siis koko pääomalle riippumatta toimintavarmuuden vuoksi tehtävistä lisäinvestoinneista. Outoa, kun viime vuonna puolet vähemmän riitti.

Kuuden prosentin tuotto saavutetaan vain tarmokkailla hinnankorotuksilla, missä Carunan reipas toimitusjohtaja kunnostautui ensimmäisenä ehkä ulkomaisten omistajien luomien insentiivien innoittamana.

Maan 80 jakeluyhtiöstä valtaosa toimii keskustapuolueen kannatusalueilla, mikä selittänee, että Mauri Pekkarinen aikoinaan järjesti maakuntain sähköyhtiöiden Fennovoimahankkelle toimiluvan Fortumin jäädessä ilman vaikka  sen Loviisan voimalat alkavat olla elinkaarensa lopulla.

Fennovoiman rakennusprojekti  aiheuttaa omistajilleen kuluja vielä pitkään eikä ole hassumpaa, jos omat sähkönsiirtotuotot sillä välin kaksinkertaistuvat.  Energiaministeri Rehn on nyt tämän järjestänyt ja on liikuttava nähdä miten hän nyt  vaatii pikaista selvitystä liian nopeista korotuksista, siis korotukset sinänsä ovat OK.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Pekkarisen syöttötariffi oli varsinainen pekkaroinnin mestari asetus, sen seurauksena näitä sähköverkon vahvistamisia ja rakentamisia tehdään.
"Sähkön hinta muodostuu kolmesta komponentista, joista yhden pystyt kilpailuttamaan ja muut maksat sitten kulutuksesi mukaan monopolille. Tuo yksi on sähköenergian hinta, joka muodostaa noin 37 % siitä kaikesta, mitä maksat siitä, että sähkölaitteesi kotona toimivat. Loput 63 % muodostuvat sähkön siirrosta (22 %) ja veroista (41 %). Huomiota jo tässä vaiheessa herättää se, että töpselisi huutaa eniten veroja, toiseksi eniten varsinaista sähköä ja kolmanneksi sähkön siirtoa".
http://ilmastorealismia.blogspot.fi/2016/02/caruna...

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Itsellä viime vuodelta luvut mainitussa järjestyksessä olivat 33%, 25% ja 42% eli vahvistavat osaltaan esille tuomaasi jakaumaa. Veroihin meni vuonna 2014 37% sähkönkulutuksen ja sen jakauman ollessa lähes identtisiä vuoteen 2015 verrattuna, eikä se pörssisähkönkään keskihinta kovin erilainen ollut meikäläisen kohdalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset