ollisaarinen

Onko palkkajärjestelmämme liian monimutkainen?

Ylen uutisten haastattelema Tehyn luottamusmies valitteli palkkasopimuksen nollalinjaa, kun käteen ei jää yhtään lisää. Aivan nollasopimuksesta ei ole kysymys, kun palkkataso nousi vähintään 0,43 % ja työttömille varataan prosenttiyksikkö lisää.

Ansiosidonnaisten etuuksien perusta kasvaa palkankorotusprosentin verran mikä nostaa tulevia eläkkeitä ja päivärahoja.

Suuri  yksityinen työnantaja maksaa bruttopalkan lisäksi nykyisin ansionvakuutusta noin 23,7 %. Työnantajan kustannus nousee palkankorotusprosentin verran ja kun siihen lisätään työnantajamaksun osuus työttömyysvakuutusmaksusta, 0,5 % bruttopalkasta, saadaan ansiosidonnaisten välittömien palkkauskustannusten kasvuksi 0,83 %.

Työntekijämaksun osuus työttömyysvakuutusmaksusta on sama 0,5 % mutta sitä palkansaaja ei joudu maksamaan kokonaan koska maksu on verovähenteinen. Lopputuloksena keskituloinen 40 000 euroa vuodessa menettää promillen nettopalkkaa ja julkinen valta kaksi promillea nykyisin verotaulukoin.

Nettopalkkojen  ja verojen muutokset riippuvat marginaaliverosta, joka on pienituloisilla alhaisempi, tätä kompensoi pienituloisten suhteessa korkeampi korotus.

Siis:

- työnantajan kustannus nousi 0,83 %

- ansiosidonnaisten etuuksien kertymäperusta kasvoi 0, 43 %

- nettopalkka ja verot pysyivät osapuilleen ennallaan

- ansiosidonnaisiin työttömyysmenoihin tuli prosenttiyksikön lisärahoitus.

Kun hallitus on jo luvannut työtulovähennyksen korotuksen nousevat sitten nettotulotkin julkisen vallan tulojen kustannuksella. Lopputuloksena palkansaaja nettoaa ja julkinen valta ynnä työnantaja kärsivät. Tämä alentaa työllisyyttä ja vaikeuttaa perusturvan hoitoa. Mutta onhan työttömyyspäivärahakin veronalaista tuloa.

Tehyn luottamusmiestä tulkiten palkansaajan uhrautumisen raja alkaa tulla vastaan: vielä ei  julkista valtaa ja työnantajaa, mitkä Tehyn jäsenillä ovat usein samat, ole kuritettu tarpeeksi!

Joka tapauksessa on selvä, että palkkausjärjestelmämme on liian monimutkainen. Kysymys on demokraattisen keskustelun ja edunvalvonnan kannalta keskeisestä systeemistä jonka tulisi olla tavalliselle kansalaiselle läpinäkyvämpi. Nyt kommentaattorit tapaavat nostaa esiin omalta kannaltaan sopivan muutosprosentin kokonaisuuden jäädessä epäselväksi.

Yksi ongelma on, että kaikki ansiosidonnaiset vakuutukset maksetaan bruttopalkan molemmin puolin. Onhan siinä sitten säätömahdollisuutta, mutta mielestäni olisi selkeämpää toimia esimerkiksi vaikka siten, että nyttemmin "vakiinnutettu" eläkemaksu olisi kokonaan eläkkeen perustana olevan bruttopalkan päällä työnantajamaksuna ja että sairaus- ja työttömyyspäivärahamaksut olisivat toverillisesti ja solidaarisesti työntekijämaksuina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Jouni Nordman

Olisiko tässä perus syy siihen miksi yrittäjät eivät palkka, sekä käyttävät sellaisia sopimuksia jotka ovat halvimpia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset