ollisaarinen

Verot ja maksut eri ansiotasoilla

  • Kuvio 1. Kolmea bruttotulotasoa vastaavat maksut ja verot
    Kuvio 1. Kolmea bruttotulotasoa vastaavat maksut ja verot
  • Kuvio 2. Veronalaisen tulon veroaste bruttotuloluokittain
    Kuvio 2. Veronalaisen tulon veroaste bruttotuloluokittain

Palkansaajan kokonaisansio voidaan jakaa nettopalkkaan, julkisiin tuloveroihin ja ansion vakuutukseen. Lakisääteinen ansionvakuutus toimitetaan osin niin sanottuina työnantajamaksuina.

Olen oheen piirtänyt helsinkiläisen palkansaajan verot ja maksut kolmella eri bruttopalkkatasolla: 18 000 euroa vuodessa merkitsee täysiaikaista työtä hieman alle kympin tuntipalkalla, 40 000 euroa vuodessa on osapuilleen täysiaikaisen työn keskipalkka ja 100 000 euroa vuodessa edustaa suurituloisen asiantuntijan tai johtajan palkkaa.

Ansionvakuutusmaksut sisältävät lakisääteiset eläke-, työttömyys- ja sairauspäivarahamaksut suuren työantajan palveluksessa. Yhteensä nämä maksut tekevät 23,73 % palkan päälle työnantajamaksuina ja 7,13 % työntekijämaksuina. Lisäksi työttömyysturvan toteutuminen edellyttää 118 euron vuotuista työttömyyskassan jäsenmaksua.

Verot sisältävat valtion tuloveron, kuntaveron, Yle-maksun ja sairaanhoitomaksun.

Pakolliset ansionvakuutusmaksut ovat niin sanottua siirrettyä palkkaa, joka tulee verotettavaksi eläkettä, työttömyyspäivärahaa ja sairauspäivärahaa nautittaessa.

Kuviosta 1 nähdään, että normaaleilla tulotasoilla pakollinen ansionvakuutus vie suuremman osan tuloista kuin julkinen verotus. Keskituloinen maksaa pakollista ansionvakuutusta noin tonnin kuussa.

 

Kuviossa 2 on toistettu samat tiedot veronalaisen ansion osalta jolloin aito veroaste tulee esille. Vertailun vuoksi mukana on myös suurituloisen asiantuntijan tuloa vastaava 55 %:n eläke.

Huomataan, että pienituloisen veroaste on alhainen, noin 8 %, ja suurituloisen kovahko 37 %. Keskituloinen maksaa 23 % tuloveroa, mikä on varmaankin vähemmän kuin asiaan liittyvä yleinen journalistinen mielikuva.

Kun otetaan huomioon, että suurituloisen eläkeläisen veroaste on 33,5 % on ihmeteltävä, miksi yleistä pääomaveroa 32-33 % tai pörssiyhtiöiden osinkoveroa (yli 40 %) pidetään alhaisina ja että miksi ulkoministeri Soinikin esitti pääomaveron korottamisen mahdollisuutta. Jos keskituloisen veroaste on 23 % ei 33 %:n pääomavero ole alhainen. Vajaa neljännes on vähemmän kuin kolmannes.

Kun keskituloisen veroaste on tuo 23 %, niin miksi sitä vielä alennetaan työtulovähennystä korottamalla kun vastaava eläketulon veroaste on korkeampi ja pienituloisten etuuksista tingitään? Keskituloisiltahan verokertymä kuitenkin syntyy.

Ja vielä olisi pohdittava onko todella syytä sijoittaa oman ansion pakkovakuuttamiseen selvästi enemmän kuin julkisiin menoihin ja yleiseen perusturvaan käytettäviin tuloveroihin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Nämä vakuutukset ovat myös veroja. Pakollisiksihan ne on säädetty ja niillä maksetaan yhteisiä menoja. Ne on tietenkin korvamerkitty.

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Ansionvakuutusmaksut ovat lakisääteisiä ja pakollisia kuten totesit ja siksi niitä usein käsitellään veroina. Niiden ensisijainen tarkoitus on kuitenkin ansionsaajan oman tulon vakauttaminen kun taas varsinaisten verojen tarkoituksena on kattaa yhteiset menot, kuten koulut, sairaalat, poliisit ym. Ero on merkittävä ja se on otettava huomioon ainakin kun verrataan erilaisia veroja ja tulonsaajia keskenään.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ne ovat veroja. Jos ne olisivat henkilökohtaisia tilejä tilanne olisi erilainen. Voi olla, että sinä tai omaisesi eivät näe sijoituksestasi senttiäkään.

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen Vastaus kommenttiin #4

Olen puoliksi samaa mieltä. Kun maksu on pakollinen voi käydä niin, että terve työntekijä, joka ei ole koskaan ollut työttömänä, kaatuu eläkejuhlissaan sydänkohtaukseen jolloin bruttotuloista laskien noin neljännes elinkaariansioista menee hukkaan.

Kuitenkin nämä maksut hyödyttävät suoraan vain palkansaajia, jotka ovat kollektiivisesti niiden käyttöönottoa vaatineet ja kolmikannassa vahtivat ettei ansiosidonnaista turvaa heikennetä. Tämä vaatimus kohdistuu muuta yhteiskunnallista varainkäyttöä vastaan vieden tilaa tuhannelta muulta tarpeelta, kuten perusturvalta tai koulutukselta.

Siksi ansiosidonnainen maksu on eri asia kuin yhteisen kassaan maksettava vero. Esimerkiksi pääomavero 32-33 % maksetaan suoraan valtion kassaan eikä siihen liity eläketurvaa tai päivärahaetua. Näin tuloveroja ja ansionvakuutusmaksuja on välttämättä käsiteltävä erikseen ja vieläpä niin, että ns. työnantajamaksut ovat avoimesti esillä kokonaiskuvan saamiseksi.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

sulla o tossa virhe. kirkollisvero vaihtelee eckerö 2% - espoo 1%.

muita verojahan ei tietenkään tarvitse laskea koska ne maksaa japanilaiset.

tietty jos oletetaan että eläkkeitä, alvia, haittaveroja .. ei maksa japanilaiset vaan se duunari jonka palkasta ne viedään, meidän tuloverotuksen kaava on:

(tulot - 600) x 0.6 = vero

mä käytin EVA laskuria laskee kulutusverot, verottajan laskuria laskee tuloverot.

http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/19127...

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Kirkollisvero ei ole pakollinen maksu. Itse en sitä maksa enkä voi sitä muiltakaan vaatia. Sen sijaan pistän roposen Kirkon ulkomaanapuun.

Ainoa vapaaehtoinen maksu minkä otin mukaan on työttömyyskassamaksu "Loimaan kassaan" 118 euroa/v. 40 000 euroa/v ansaitsevalta peritään 1540 euroa/v työttömyysvakuutusmaksua työnantaja- ja työntekijämaksuin, mutta siitä hyötyäkseen on maksettava kassan kynnysraha.

Täydellisyyden vuoksi kulutusverotkin tulisi ottaa huomioon. Oikeudenmukaisuustarkastelu muuttuu tällöin monimutkaiseksi koska kulutusverot vaihtelevat kuluttajan omien valintojen mukaan. Tässä on yksi syy, miksi välillisen verotuksen verokantojen tulisi olla yhtenevät. Keskimääräisen kulutuksen mukaan voidaan joku veroaste sieltäkin hakea mutta sillä ei ole mielestäni suurta relevanssia päätöksenteon kannalta muuten kuin että sieltä löytyy kätevästi valtion kassan täytettä. - Haittaverot, kuten hiilivero ja tupakkavero voivat olla tarpeen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset