ollisaarinen

Työnantajan Kela-maksu on palkkavero - Lindström heti irti hallitusohjelmasta

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström on ehdottanut työnantajan Kela-maksun palauttamista hinnaksi yhteiskuntasopimuksesta.  Ehdotus on koko lailla mieletön,  kun ajatellaan, että yhteiskuntasopimuksen päämääränä on ollut työvoimakustannusten alentaminen.

Työnantajain Kela-maksu oli palkkasuhteinen maksu, joka perittiin palkan päältä. Koska se esti palkanmaksun määränsä verran se oli käytännössä työntekijään kohdistuva palkkavero. Työnantajamaksun  vaihdellessa työnantajatyypeittäin se kohteli eri tavoin eri alojen palkansaajia.

Lindströmin edeltäjä työministerinä, Lauri Ihalainen, neuvotteli viimeisenä työnään SAK:n puheenjohtajana Kela-maksun poiston.  Näin hän teki tilaa palkankorotuksille pankkikriisin jälkeisessä taloudessa.

Kela-maksun poisto merkitsi verorasituksen tasoittumista palkansaajien kesken sekä siirtämistä palkansaajilta muille veronmaksajille, kuten eläkeläisille ja kulutusveroihin.

Lindströmin ehdotus on vastoin hallitusohjelmaa ja varmaankin ammutaan kollegiaalisesti hallituksessa heti alas. Ehdotus edustaa kuitenkin vähän samanlaista ajattelua kuin taannoisten taistolaisten demagogia. Hehän aikoinaan ehdottivat tyypillisesti tuntipalkkojen kaksinkertaistamista kapitalistin taskusta. Kun sitten pyysi tarkennusta mistä rahat otetaan vastaus oli: poistoista.  Jos taistolainen ymmärsi mikä on poisto, hän siis tarkoitti, että jätetään investoimatta ja poltetaan mökin hirret mökin uunissa. - Vähän niinkuin samasta on kysymys, jos ensin tingitään työvoimakustannuksista ja sitten lisätään niitä.

 

1.6. Tarkennus: Professori Juho Saari kertoi tänään Ylen Politiikkaradiossa, että Kela-maksun poistolla raivattiin tilaa työeläkemaksun nostolle. Yhtä kaikki, yleishyödyllisen veron tilalle tuli palkansaajaa hyödyttävä maksu, joten yleinen verorasitus levisi laajemmalla tai verovajeen osalta kerääntyi valtionvelaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lindström paljastaa taustansa ammattiyhdistysmiehenä ja vähintäänkin tässä vaiheessa on syytä kysyä onko hallitus todellakin kiristämässä ammattiyhdistysliikettä vai EK:ta?

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Perinteistä poliittista ajatusta tuo työnantaja ja työntekijä jaottelu. Parempi olisi pohtia lähtökohtia missä ollaan.

Toivoisin uusia ratkaisuja. Työajan pidentäminen kuulostaa kehnoimmalta idealta edetä tässä tapauksessa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Joonas Helander

Moni työnantaja olisi tyytyväinen, jos edes nykyisiä työaikoja joku noudattaisi. Siitä syntyy ja 100 tuntia tehokasta työaikaa lisää vuodessa.

Jari Lindströmille on kaverit soitelleet parina päivänä ja muistuittaneet Jaria mihin porukkaan sen pitää kuulua. Jos et ole meidän puolella olet meitä vastaan. Jarilta meni pupu pöksyyn ja hän pilasi yhdessä päivässä koko hallitusohjelmaan sisältyneen luottamuksen.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #3

Ihme kitinää..kuka muu voisi vaikuttaa enemmän työaikojen noudattamiseen kuin yrittäjä itse??? Siitä vaan jakamaan varoituksia ja potkuja niille jotka eivät noudata työaikoja siinä firmassa..kyllä se siitä tolkkuuntuu,jos niikseen.

Vai pitäisikö poliisit määrätä vahtimaan työntekijöitä aamusti,että tulee ajoissa töihin ja noudattaa taukoja?

Pekka Pylkkönen

Tässäpä heti 120 M€ säästö työnantajille.

Oletetaan että Suomessa on miljoona palkansaajaa joille maksetaan palkka kaksi kertaa kuukaudessa. Yhden palkkalaskelman hinta on varmaan keskimäärin 10€. Siirrytään kerran kuussa tapahtuvaan palkanmaksuun ja säästetään paperityöstä miljoona kertaa kymmenen euroa kertaa kaksitoista kuukautta, 120 miljoonaa.

Huikeaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Suomessa on kuitenkin 2,5 miljoonaa joten säästö voisi hyvinkin olla 400 miljoonaa. Kuis huikeeta tuo on..ja kuka estää näin toimimasta.

Pekka Pylkkönen

Isolla osalla palkka maksetaan jo vain kerran kuussa. Mutta voi kyllä olla että enemmistöllä menee kahdesti.

TES määrää palkanmaksuvälin.

Edit: meillä on muistaakseni 15€ per palkkalaskelma. Eli kyllä siinä säästöä syntyisi.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #11

Tai voitaisiin siirtyä kiinalaiseen malliin, palkka maksetaan kerran vuodessa ja silloinkin vain jos kassaan on sattunut jäämään jotain ?

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Ministerin tehtäviä ja agitaattorin tehtäviä ei saisi sekoittaa, tavalla kuin Lindström on tullut tehneeksi. Toivottavasti tapaus on kertaluonteinen muuten hallituksen sisäinen luottamus ja yhteishenki katoaa ennen kuin hommat ovat edes kunnolla alkaneet.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Ei liene kysymys pelkästään Lindströmistä, vaan siitä, että suurimmassa osassa koko Perussuomalaisten ryhmää on alettu mieltää, että merkittävä osa molemmat jytkyt tuoneista äänistä voi olla vain "lainassa" vasemmistolta ja duunareilta.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

"Kela-maksun poisto merkitsi verorasituksen .. siirtämistä palkansaajilta muille veronmaksajille, kuten eläkeläisille ja kulutusveroihin", toteaa Olli Saarinen.

Millä oikeudella, millä valtuuksilla SAK ja Lauri Ihalainen siirrättivät verorasitusta eläkeläisille ja kulutusveroihin. Kyseessä on mitä keskeisin poliittisen vallan käyttö. "Valta Suomessa kuuluu SAK:lle" - näinkö perustuslaki pitää siis muuttaa. Raimo Sailaksen käyttämä sana 'vallankaappaus' on täsmälleen oikea.

Jos SAK ei nyt 2015 hyväksy niinsanottua yhteiskuntasopimusta, niin eläkeläisiltä leikataan toimeentuloa (eläkkeiden indeksikorotuksen puolitus) ja lapsilisiä leikataan. Jälleen asioita joihin SAK:lla ei ole pienintäkään valtaoikeutta, ei edes mutkien kautta.

Jari Lindströmin ajatus Kela-maksun palauttamisesta alkaa vaikuttaa yllättävän hyvältä idealta. Silloinhan ei leikata lapsilisiä, eikä viedä toimeentuloa eläkeläisiltä. Päinvastoin, Kela-maksun avulla turvataan sekä lapsilisiä että eläkkeitä.

Jari Lindströmin ehdotusta kannattaa lähestyä avoimin ja positiivisin mielin. Hyvä, Jari.

Pekka Pylkkönen

Montako työntekijää sinun yrityksesi nyt taas työllistivätkään?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Alatko siis vaimentamaan mielipiteitä tuota argumenttia käyttäen? Tähän olen jokseenkin törmännyt ennenkin,mutta samalla argumentoinilla sinun kannattaa hiljentyä aina kun puhutaan työttömistä,sosiaalituista jne. Tuntuuko se hyvältä sitten?

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Eikö työeläkemaksu ole palkkavero? Se on noin kymmenkertainen entiseen Kela-maksuun verrattuna.

AY-liikehän vaatimalla vaatii työeläkemaksun nostamista.

Jouni Peltoniemi

Mitä kaikkea muuta niihin työnantajamaksuihin vielä kuuluikaan? Viimeksi kun kysyin hallinnolta, niin 21% palkan päälle piti laskea suoria sivukuluja. On pelkkää kirjanpitoa, lasketaanko tämä työantajan vai työntekijän veroksi, mutta oleellisesti Suomessa on pienipalkkaisilla melko tasavero ja progressiivisuus paljon loivempi kuin annetaan ymmärtää.

Olisi siis paljon helpompaa pienituloisille erityisesti, että siirretään kaikki nämä työnantajan maksamat verot työntekijälle progressiiviseen tuloveroon. Samalla voisi kaikia palkkoja nostaa vaikka 10%, tai kuka laskee tarkemman luvun, ehkä tämä liian isosta hatusta vedetty.

Eero Mattila

"Pelkkää kirjanpitoa" se on siinä vaiheessa kun työnantaja on maksanut palkan ja kaikki siihen liittyvät sivukulut. Työnantajan pitää jotenkin saada toiminta niin kannattavaksi, että hän pystyy maksamaan palkan ja siihen liittyvät sivukulut jokaiselta tunnilta lomapäivät mukaan lukien.
- Jokaiselle duunarille tekisi todella hyvää olla viikko palkanmaksajana.. siinä vaiheessa kun kaikki palkanmaksuun liittyvät kulut on maksettu voi sanoa, että jäljellä on pelkkää kirjanpitoa.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Työeläkemaksu on se osa työntekijän palkkaa, jota ei makseta palkanmaksun yhteydessä työntekijälle, eikä ole ennakonkannon alaista. Esim. 3000€:n bruttopalkan lisäksi työnantaja maksaa työntekijän eläkevakuutusyhtiöön 741€/kk (24,7%) ja palkasta pidätetään 171€/kk(5,7%). Se siis kerryttää työntekijän eläkettä ja siitä suurimman osan maksaa työnantaja.
Tottahan sen nostaminen AY-liikkeelle sopisi.

Jouni Nordman

Taitaisi Työministeri ottaa laskukone lähteen ja laskee kuinka paljon suoraan 5% palkoista tiputtaminen vaikuttaa palkansaajan netto asioihin. Jossa kun itse laskin oman tulon ja 5% pienemmän eroksi 200€.

Eli jos hallitus sopimuksen saatua tiputtaa palkka veroja, tämä kumuloi melkein kokonaan tämän eron. Eli onko tässä taas tehty kärpästä härkänen.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Lindström kertoo Sipilän soittaneen hänelle asian tiimoilta, eikä puhelussa ollut mitään dramatiikkaa. Ei tietenkään siinä ole. Kyllähän Sipilä yritysjohtajana osaa hienovaraisesti esittää asian esimerkiksi näin:" Selventääksemme vastuunjakoa voisimme sopia tästedes, että keskität jatkossa lahjakkuutesi ja voimavarasi oman vastuualueesi hoitamiseen ja minä teen tarvittavat ulostulot konsernin nimissä".
Suomennettuna ja tosiasiallisestihan tämä tarkoittaa: " Nyt sä ....nan pelle menit ja rupesit toimitusjohtajaksi tähän firmaan. Nyt .....lauta menet sinne omalle osastollesi ja yrität saada jotain hyödyllistä aikaan etkä ....kele enää hypi mun tontille. Minä edustan firmaa ulospäin, eikä joku ...vetin osastopäällikkö".

Näin se pojat mennee;)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset