ollisaarinen

Tonni verotonta on tyhjä lupaus

Perussuomalaiset lupaa uudessa vaaliohjelmassaan, että kansalaisten olisi voitava ansaita tonni kuussa verottomana. Virallista populistista linjaansa myötäillen puolue ei tarkenna esitystään.

Katsotaan, mitä helsinkiläinen maksaa 12 000 euron vuotuisista palkkatuloistaan veroina ja veroluontoisina maksuina.

Vero.fi antaa pyöristetyksi veroprosentiksi 2,5 ja verojen määräksi 243,73 euroa. Tämä summa jakautuu seuraavasti:

 

93,60    Kelan päivärahamaksu

77,38    Ylevero

67,91     kuntavero

  4,84     Kelan sairaanhoitomaksu

 

Lisäksi maksetaan pakollisena ansionvakuuttamisena

864,-     eläkemaksu

78,-       työttömyysvakuutusmaksu

 

Suuruusjärjestyksessä maksamme ensin tavallaan omaan taskuumme ansiomme vakuutusmaksuina eläkemaksun, sairauspäivärahamaksun ja työttömyysvakuutusmaksun. Seuraavaksi suurin erä on ylemaksu, (Kiurun henkiraha) ja vasta sitten maksamme varsinaisia veroja kuntaveron ja Kelan sairaanhoitomaksun nimikkeellä koko vuodelta yhteensä runsaat 70 eli kuusi euroa kuussa. Tämänkö  perussuomalaiset meille lupaavat vai onko tarkoituksena yleveron poisto ja pakollisen ansionvakuutuksen remontti? Olisi reilua kertoa.

Vai tarkoittaako lupaus, että eläkeläiset vapautetaan veroistaan. Tonnin kuukausieläkkeestä  menee helsinkiläiseltä vuodessa

  81,60   ylemaksua

313,13   kuntaveroa

  25,22   Kelan sairaanhoitomaksua

Yhteensa 419,95 euroa vuodessa eli noin 35 euroa/kk.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ehkäpä he tarkoittivat, että sen tonnin voisi tienata vähän samalla tavalla kuin marjanpoimintatulot, t.s. että siitä ei menisi mitään eikä sen tienaaminen vaikuttaisi mihinkään etuihin tai tukiin. Sitä ei siis noteerattaisi missään.

Pekka Pylkkönen

Helsingissä saa sossusta kaiken kaikkiaan normaaleilla kuluilla jo 1300e nettona. Eli sossu voittaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kiinnitin huomiota samaan. Käytännössä 1000 euroa/kk tulosta veroa menee niin pieni määrä, että on ihan yhdentekevää lupaako verottoman tulon alarajaksi 900 vai 1000 vai 1100.

Ja kuten Pylkkönen tuossa yllä toteaa, sossustakin saa kokonaissummana yli tonnin. Joten siinä mielessä vajaan tonnin perustulo kuukaudessa ei ole mikään mahdoton ajatus, jos se toteutetaan oikein. Käytännössähän se on olemassa jo nyt.

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Oma tausta-ajatukseni on, että kun tonnista kuussa ei makseta juuri lainkaan veroja, mutta sen sijaan täydet ansionvakuutusmaksut siitä huolimatta, että siitä ei juuri saa etua perusturvaan verrattuna, niin ansionvakuutuksen perusfilosofiaa voisi muuttaa jollain luovalla tavalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset