ollisaarinen

Eläkeläisen veroparatiisi

Portugali on houkutellut lisätuloja maan taloutta elvyttämään myöntämällä maahan muuttaville eläkeläisille kymmenen vuoden verovapauden. Suomen ja Portugalin välisen vanhan verosopimuksen mukaan ilmeisesti yksityisiä Suomesta maksettavia eläkkeitä ei veroteta myöskään Suomessa. Tamä avaa veroparatiisin portit korkeaa työ- tai ostoeläkettä nauttiville, sillä riskillä että verosopimus jossain vaiheessa irtisanotaan.

Valitettavasti asia ei koske minua, vaikka olenkin jo kuusikymppinen, ellen pian saa muhkeaa palkankorotusta tai lisäeläkettä. Kuitenkin on hupaisaa miettiä asiaa vaikka Itellan entisen pääjohtajan kannalta. Toivottavasti hän on fado-musiikin ystävä. Hänellehän ostettiin läksiäislahjaksi miljoonan euron eläke tavanomaisen työeläkkeen lisäksi. Tämmöinen toimi onkin tarpeen pääjohtajan palkkatasoon tottuneen ihmisen eläköityessä, pääjohtajatason palkkaahan on nautittu ehkä viitisen vuotta eikä sillä vielä ansaitse täyttä työeläkettä joten ilman ostoeläkettä eläköitsyjä jäisi vaille säätynsä mukaista toimeentuloa.

Onkin sydämeen käypää miettiä sitä huolenpitoa, mitä valtionyhtiön hallituksessa on koettu väistyvän pääjohtajan sosiaalisen aseman puolesta, miljoona on nyt niin pieni summa viidestä miljoonasta kukkarosta ja riittäisikin vain miljoonaan - tosin ensiluokan - postimerkkiin!

Ostoeläke on muutenkin hauska väline. Oletetaan tilanne, että yrityksestä joutuisi ottamaan hyödyn irti vaikka myymällä sen. Silloin kaikki osakkaat pääsisivät osille ja joutuisivat maksamaan veroa kauppavoitosta. Jos sen sijaan on mahdollisuus vaikuttaa yrityksen hallituksen päätöksiin, voi yksi henkilö kuivata yrityksen muhkealla ostoeläkkeellä. Silloin osakkaat jäävät ilman eikä verojakaan tarvitse maksaa, kunhan muuttaa Portugaliin, ainakin osaksi vuotta.

 

 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Jouni Nordman

Toihan koske kaikkia eläkeläisiä, sillä verot siirtyy jos ei ole vakinaista asuntoa Suomessa, mutta voi olla vapa-ajan asunto.

Tossa kun laskee, että pelkillä veolla voi maksaa asumisen, niin hyöty muuttamisesta on suuri. Siihen kun vielä lisätään ruuan huolenpitoa hinta, niin miksi ei sinne muuttaisi eläkeläinen.

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Julkinen valta, siis kunta ja valtio, taitavat ottaa ulkomaille maksetuista eläkkeistään liki poikkeuksetta pidätyksen täällä, joten voi olla riski kahdenkertaisesta verotuksesta jos maiden välillä ei ole verosopimusta. Yksityisiä työeläkkeitä verotettaneen yleensä asuinpaikan mukaan.

Jouni Nordman

Kannattaa todellakin paneutua siihen miten ei Suomella oikeutta jää verotta, sillä pysyvän omaisuuden määrä ratkaisee paljonkin mikä on verottajan linja.

Hyvä vaihtoehto on hallinta oikeuden jättäminen omaisuuteen, jolloin myös perilliset hyötyvät, sillä mahdollisuus siirtää puolellahinnalla on houkutteleva.

Eli asiaan kannattaa tietoa hankkia, jolloin myös ikävät yllätykset vähenee.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Voisi pian olla harkinnan paikka tuo Portugalin vaihtoehto. Eläkkeeni ei ole kovin suuri, mutta joitakin satoja siitä menee veroa kuitenkin. Vaimoni jää eläkkeelle 1.6. ja samoin hänen eläkkeestä rupeaa menemään jokunen satanen veroon. Nyt kun Suomen viisaat varastivat taas eläkeläisten indeksikorotuksen, niin kyllä todellakin Portugalin vaihtoehto rupee kiehtomaan. Harkinnan paikka.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Portugalin tarjous on kyllä hyvä, verottomasti parempi ilmasto ja halvemmat elinkulut, rennommasta kulttuurista puhumattakaan.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Todellakin ja varsinkin Suomen paskahallituksen ja sen tekemien eläkeläisratkaisujen karistamiseksi harteilta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuttavat ovat jo noita ratkaisuja tehneet, silti en ole aivan varma onko se verottomuus, adot ja halpa ruoka ainoat kelvolliset syyt täältä muuttoon.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #5

Tuskinpa. Itse ajattelen, että täältä kannattaa eläkeläisten muuttaa pois jo senkin takia, että tilalle mahtuu uusia maahanmuuttajia korvaamaan sitä huutavaa työvoimapulaamme, joka kuulemma kurkkii jo nurkan takana. Eläkeläisethän ovat täällä Suomessa aktiiviväestölle rasite, joten ovat hyvillään jos meistä pääsevät. Ja kun on tuollaisia ystävällisiä maita kuten Portugali, niin miksei sittenkin.

Kalervo Palonen

Onko aistittavissa lievää kateutta? Jos joku onnellinen pääsee nauttimaan eläkepäivistään ilman himoverottajan kyykytystä, se on niin väärin. Kateus, kiima ja vahingonilo, siinä pähkinänkuoressa ne asiat, jotka saa suomalaisen veret liikkeelle!

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Ei tarvitse kadehtia, jos eläke verotetaan ulkomailla niin kannaltamme on sama peritäänkö veroa lainkaan. Suomessa eläkkeen verotus on kyllä hieman liian korkea, mielestäni sitä tulisi verottaa kuten palkkatuloa veronalaiselta osaltaan, myös sairaanhoitomaksun kohdalla.

Mutta jos muuttaja ilmoittaa motiivikseen että täällä on niin kamala verotus ja vaihtoehtona on nollavero niin vaikea on panna paremmaksi.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Tulevalla tonnin eläkkeellä ei ole paljon vaihtoehtoja, oma-aloitteinen eutanasia tai maastamuutto. Tosin Islanti tms. ei verottomanakaan kelpaisi mutta lämpimämmästä ilmastosta voisi vaikka vähän maksaakin.

Käyttäjän KaarloKunnari kuva
Kaarlo Kunnari

Marina, se tonnin eläkkeesi riittää siellä elämiseen ja asumiseen ja jos se todellisuudessa on suurempi, niin jää vielä säästöjäkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset