ollisaarinen

Kelvoton kuntavertailu Ylen Uutisissa, Espoo Ranuan kummiksi

Yle Uutiset oli tilannut laskelman kuntien valtionosuuksien ja kuntaverojen suhteesta kunnittain. Juttu sai arvovaltaa siitä että taulukkolaskutoimitus oli tehty oikein tohtorisvoimin.

Lopputuloksena saatiin lista, jonka kärjessä ovat Espoo ja Kauniainen, jotka kattavat menonsa verotuloillaan ja hännän huippuna Ranua, joka tarvitsee valtionapuja kaksi kertaa omien verotulojensa verran.

Tämä tulos sitten esitetään kuntien elinkelpoisuuden mittarina. Toisin sanoen ajatellaan, että kunkin kunnan asukkaiden tulisi kattaa oman kuntansa asukkaiden julkisista palveluista koituvat menot. Ikäänkuin kunta olisi yritys, jonka tulisi tulla omillaan toimeen lakisääteisten menojen puristuksessa.

Espoossa kunnan menot/asukas ovat noin 5500 euroa vuodessa, Ranualla runsaat 7000 euroa (Kuntaliiton luvut 2012). Valtionapujen erilainen tarve ei siis johdu kuntien oleellisesti erilaisesta kustannusrakenteesta vaan verotulojen erilaisesta kertymästä. Kustannusrakennetta tarkasteltaessa huomataan, että Ranualla erilaiset vanhusten palvelut tuovat erityisesti lisäkustannuksia.

Kun kuntien menoista suurin osa koostuu sotekuluista, on selvä, että Ranuan kaltainen ikärakenne tuottaa enemmän menoja per asukas ja vähemmän tuloja per asukas kuin Espoon ikärakenne. Tekeekö tämä Ranuan Espoota huonommaksi kunnaksi? Onko Ranualaisten hoidettava vanhuksensa porukalla vai olisiko reilumpaa tasata kustannukset maan yli? Tätä ei Yle Uutiset vaivaudu kysymään vaikka verottaa ylemaksun mökin mummoltakin. Eikö pitäisi kysyä aitojen kuntien tehokkuusmittarien perään, jotka Kuntaliiton ja yliopistotutukijoiden tulisi aineistoistaan puristaa?

Ehdotankin, että Espoo ryhtyy Ranuan mummojen kummiksi toivottamalla kaikki eläkeläismuuttajat tervetulleiksi avaamalla uuden vuodeosaston vaikkapa Nuuksion jylhille korpiseuduille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Pekka Heliste

Kun tilanne on tällainen niin kunnat pitäsi lakkauttaa ja valtio ottaa kaikki verotulot ja tarjoaa palvelut kullekin alueelle .

Voitaisiin ottaa mallia Kanadasta ja Australiasta:Maalla saa asua, mutta palveluita ei tarjota kuin minimissään

Niinpä aussit asuvat viidessä kaupungissa, maalla asuu vain alle 5 % väestöstä

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Kiinnitin puolestani huomion kuntapalvelujen ja -verotuksen epäoikeudenmukaisuuteen lakisääteisten palvelujen osalta Hesarin mielipiteessä ensi kerran joskun 1990-luvun puolivälissä mutta jostain syystä ongelma ei ole noussut poliittisen keskustelun eturiviin vaikka se suuruusluokaltaan on merkittävä oikeudenmukaisuus- ja tasa-arvokysymys.

Pekka Heliste

Kunnilla on itsehallinto ja he voivat itse määritellä, miten tehokkaasti palvelut tuotetaan.

Jos halutaan tasa-arvoisempaa palbelula niin silloin palvelut pitää tuottaa organisaatiolla, joka kykenee kantamaan kuluvastuun.

Nykyiset kunnat ovat aivan liian pieniä kantamaan kustannusten vaihteluita, jo ykis lonkkaleikkaus kaata pinen kunnan budjetin ja niinpä leikkaukseen pääsy riippuu kunnan isäaurinkoisesta

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen Vastaus kommenttiin #4

Tästä on kysymys. On ollut virhe jättää asia, joka kuitenkin mielletään kansalliseksi, kunnan vastuulle. Tässä on historialliset syynsä. Silloin, kun palvelut ja menot olivat nykyistä suppeammat, ei niistä syntynyt koko kunnalliselämää hallitsevaa asiaa. Vähitellen kunnista on tullut hyvinvointivaltion tuottajia, jotka eivät enää riitä rooliinsa. Tämän vuoksi ei kuitenkaan kannata hukata paikallisdemokratiaa vaan on siirrettävä tehtävät kansalliselle tasolle, kuten Puolustusvoimat, Posti, VR tai yksityiset kauppaketjut ym.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset