ollisaarinen

Puolueveron ja hyväntekeväisyyden verovähenteisyys - puolue kirkkoakin pyhempi?

Kirjoitin blogikirjoituksessani 2.11.2013 puolueverosta kimmokkeenani Jorma Elorannan haastattelu Tekniikka & Talous-lehdessä. Eloranta kaipasi julkisiin yhtiöihin kunnollista hallintokäytäntöä ja vierasti kokouspalkkioista maksettavia puolueveroja.

http://ollisaarinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/153024-puoluevero-ja-sen-va...

Sittemmin asiaa ovat käsitelleet julkisuudessa mm. Keskuskauppakamarin Leena Linnainmaa, Evan Matti Apunen, meidän kaikkien Raimo Sailas ja tänä iltana television A-studio.

A-studio seurasi hieman kieli poskessa miten puolueveronpidättämistoimi eteni Oulun kaupungin palkanmaksujaostossa.

Puolueveron verovähenteisyys perustuu kansanedustaja Heikki A. Ollilan (kok) vuoden 2003 aloitteeseen, jota valiokunnan eminentit poliitikkojäsenet puolsivat Christina Gestrinin (rkp) kirjatessa kosmeettisen eriävän kannan verovähennyksen maksimista. Eduskunta hyväksyi muutoksen v 2006 kätevästi muiden veromuutosten seassa siten etten kansalaisena sitä huomannut eivätkä tainneet alertit journalistimmekaan olla hereillä.

Mikä tässä nyt on sitten ongelmana?

Kuka tahansa saa tukea puoluettaan. Kun tuki sidotaan luottamustoimen palkkioon, syntyy korruptiivinen suhde: saat luottamustoimen kunhan maksat veron. Tästä syntyy paine nostaa palkkioita jotta käteenkin jäisi jotain. Puolueveron verovähenteisyys taas tarkoittaa, että minäkin maksan puolueveroa veronmaksuni suhteessa.

Ansiosta saa normaalisti vähentää ansion hankkimisesta johtuneet kulut. Vapaaehtoinen puolueen kannatusmaksu ei voi olla tälläinen kulu.

Se että kunnan hallinto osallistuu puolueveron perimiseen tuottaa kunnalle sen toimialaan kuulumattomia menoja. Kunnan tehtävä ei ole puolueiden rahaliikenteen ylläpitäminen.

Se että kunnan hallinto osallistuu puolueveron perimiseen lienee osoitus siitä, että veron periminen normaalina tilisiirtona on tainnut tehdä tiukkaa.

Verottaja hoitaa oman toimensa ohessa kirkollisveron perimisen. Kirkollisvero ei ole kuitenkaan verovähenteinen ja kirkko maksaa perintäkustannukset. Laskuttaako Oulun kaupunki puolueita perimistoimestaan? Onko puolue kirkkoakin pyhempi?

Ylipäätään kansalaisen omaan harrastukseen liittyvät hyväntekeväisyysmenot ja kannatusmaksut eivät saisi olla verovähenteisiä kuten eivät yleensä olekaan. Verovähenteisyys merkitsee, ettei hyväntekijä maksakaan koko maksua itse, vaan ottaa ovelasti julkisyhteisöt, siis muut veronmaksajat, kysymättä mukaan maksajiksi omaan hankkeeseensa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset