ollisaarinen

Kunta kansallisten tehtävien hoitajana, vauvain mittausohjesääntö

Meillä on kaksijakoinen suhde julkisiin palveluihin: toisaalta kansalaisina vaadimme yhdenvertaista kohtelua ja toisaalta kuntalaisina kaipaamme lähidemokratiaa. Omaksutun käytännön mukaan meille on eduskunnassa säädetty paljon oikeuksia, mutta niiden toteutuminen ja kustantaminen on jätetty kuntien harteille, mikä johtaa sekä palveluiden että niiden kustannusten epätasaiseen jakautumiseen kansalaisten kesken.

Kunnat ovat saaneet vapaasti hakea juuri "meidän kunnalle" parhaat toimintatavat, mikä on johtanut monisatakertaiseen päällekkäisyyteen vähän joka toiminnossa, mistä kuntien terveyskeskusten tietojärjestelmät ovat vain yksi, vaikkakin kaamea, esimerkki.

Lähidemokratiaa tarvitaan, mutta vain sellaisissa asioissa, jotka ovat aidosti lähellä ja joihin voi aidosti vaikuttaa. Eduskunnassa säädetyt yleiset palvelut kannattaisi hoitaa koko maassa yhteisin konseptein kuten ABC-huoltoasemat ja R-kioskit.

Suomessa oli  pitkään maailman alhaisin lapsikuolleisuus onnistuneen neuvolajärjestelmänsä ansiosta. Asiat ovat edelleen hyvällä tolalla, mutta neuvolat ovat joutuneet osaksi paisunutta kunnallista terveysjärjestelmää ja toimivat kunnan ohjauksessa aiemman ministeriöohjauksen sijaan.

Hesarissa 27.1. kerrottiin, että Espoossa on otettu käyttöön uudet lasten kasvukäyrät. Uutinen jatkuu tutkija, lääkäri Antti Saaren haastattelulla:

"Ruotsissa on se etu, että terveydenhoidon viranomainen määrittelee tietojärjestelmät, joilla lasten kasvua seurataan. Viranomaisilla on myös parempi vaikutusvalta siihen, mitkä käyrät terveydenhoidossa ovat käytössä, kun taas Suomessa kunnat tekevät itsenäisen päätöksen uusien käyrien ja seulojen käyttöönotosta. Tämä on hidastanut uuden aineiston leviämistä"

 

Vaadin yhtenäistä valtiollista vauvain mittausohjesääntöä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat