ollisaarinen

Verottaja lietsoo kateutta - veroviuhkaa ei tarvitse ihan näin kadehtia

Meidän pieneläjien on tietenkin syytä kadehtia parempiosaisia, mutta se olisi tehtävä oikein perustein.

 

Tämän aamun verotietojulkistuksessa on kaksi asiaa, mihin on syytä kiinnittää huomiota:

 

1. Ansiotulojen veroaste sisältää eläkemaksun joten sitä ei voi suoraan verrata pääomatulojen veroasteeseen, sillä pääomatulosta ei kerry eläkettä.

- esimerkki: Suurin ansiontulonsaaja vailla pääomatuloja saa 2,272 miljoonaa ja veroaste on verottajan tilaston mukaan 51,7 %. Jos mukaan lasketaan varsinaisten verojen lisäksi kirkollisvero ja kelan päivärahamaksu niin vero.fi -laskurilla veroja kertyy ansiotulosta 46,7 %, mikä osoittaa, että verottajan tiedoissa eläkemaksu on mukana. MIKSI? 

 

2. Osa veroista maksetaan ulkomaille. Verottajan tilastossa on kaikki tulot mutta vain kotimaahan maksetut verot. Näin veroprosentti ei kerro täsmällisesti tosiasiallisesti maksettuja veroja.

- esimerkki: Poimin tilastosta sellaisen suurituloisen ansiotulonsaajan, joka ei juuri maksa veroja: googlaamalla selvisi, että henkilö on pitkään työskennellyt ulkomailla, minne verotkin on ilmeisesti maksettu.

- toinen esimerkki: Sain aikoinaan muutaman kympin osinkoja Tanskasta. Koko summa merkittiin tulokseni vaikka Tanska oli lähdeverottanut osinkoa. Tämä selittänee joidenkin pääomatulonsaajien alhaisen veroasteen, verot on maksettu ulkomaille.

 

Muutama tutkija erehtyi tässä taannoin tuomaan julkisuuteen "veroviuhkan", missä ihmeteltiin joidenkin suurituloisten alhaista veroastetta. Tällainen viuhka on pelkkää perusteetonta propagandaa, ellei todellista veronmaksua ulkomaille selvitetä.

Työnantaja maksaa palkan lisäksi mm. työeläkemaksun, jolloin tulonjakoerän kustannus koostuu palkasta sivukuluineen. Jos vastaava kokonaissumma maksetaan kokonaan osinkona, jää yhtiöverosta ja osinkoverosta  kunnalle ja valtiolle selvästi enemmän varoja kuin vastaavasta ansiotulosta.

Suurten pääomatulojen saajien kokonaisveroaste näkyy yleensä verottajan tilaston mukaan olleen runsaat 30 %. Tämä ylittää keskimääräisen ansiotulonsaajan kokonaisveroasteen, jos eläkemaksua ei huomioida. Siis: Ainoastaan todella suurituloisten ansiotulonsaajien on syytä kadehtia pääomantulonsaajia, sitä kadehtimista voi sitten harrastaa loppuelämän ansioeläkkeellä.

Miksi verottaja julkaisee vertailukelvotonta tietoa kadehdittavaksemme? Miksi julkaistaan ulkomaan tulot mutta ei ulkomaan veroja? Ehkä pelkkien tulojen ilmoittaminen riittäisi, sillä voimmehan olettaa, että kun tulot ovat verottajan tiedossa, niitä myös verotetaan sen mukaan, kun tiedossa olevat säädökset edellyttävät?

 

Muutoin olen sitä mieltä, että pieniä tuloja olisi nostettava, sillä se kävisi halvaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Voitaisiin julkaista lista henkilöistä, joilla on pienimmät menot. Sitä jo voisin arvostaa toisin kuin näitä ahneita.

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Loistoidea, pääsisin minäkin joskus kärkisijoille!

Toimituksen poiminnat